Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Συγκέντρωση ενάντια στο ν.4808 στο ΣτΕ

Την κατεύθυνση του αγώνα για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη θέλησε να ενισχύσει με τη σημερινή της παρέμβαση στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο ΣτΕ η Ταξική Πορεία, στηρίζοντας το πανό της "Πρωτοβουλίας για την κατάργηση του ν.4808/2021 και την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών". Κόντρα στην κατεύθυνση πλήρους υποταγής, αλλά και των τάσεων "παράκαμψης" του ζητήματος και "διαφυγής", είτε με τη γραμμή του "ο νόμος να μείνει στα χαρτιά", είτε με αυταπάτες δικαστικού "μπλοκαρίσματος", είτε με την υποτίμησή του με άλλοθι το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.


Το ΣτΕ αυτή τη φορά (μετά την αναβολή το Μάρτη) εξέτασε την προσφυγή που έκαναν από κοινού το ΕΚΑ και το σωματείο της ACS σχετικά με το ΓΕΜΗΣΟΕ και τον τρόπο επιβολής του. Παρότι είναι άγνωστο το πότε θα εκδοθεί η σχετική απόφαση, αυτό που είναι γνωστό εδώ και καιρό είναι ότι ο νόμος 4808/21, κεντρική πολιτική επιλογή του συστήματος που χτυπάει κάθε πλευρά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, εφαρμόζεται και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο.

Χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίζονται "παράνομες" σχεδόν όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Λύνει τα χέρια της εργοδοσίας ν' απολύει χωρίς την παραμικρή συνέπεια ακόμα κι αν οι απολύσεις κριθούν τελικά παράνομες. Βαραίνει κι επικρέμεται ως απειλή για κάθε προσπάθεια αντίστασης και διεκδίκησης από τους εργαζόμενους.

Η σημερινή κινητοποίηση, παρά τις διαθέσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών που εκφράστηκαν ακόμα και απ' την απροθυμία να την αναδείξουν σε σημαντικό γεγονός που αφορά το σύνολο των εργαζόμενων, έδωσε μια δυνατότητα ανάδειξης της ανάγκης ο νόμος Χατζηδάκη ν' ανατραπεί στο σύνολό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: