Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΑΡΤΑ: Στις 31 Μαϊου η δίκη για το εργοδοτικό έγκλημα στο ΗΠΕΙΡΟΣ. Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για τον άδικο χαμό του Χρήστου Ζορμπά!


Την Τρίτη 31 Μαϊου θα εκδικαστεί η υπόθεση του εργοδοτικού εγκλήματος στη Γαλακτοβιομηχανία «ΗΠΕΙΡΟΣ», που στοίχισε τη ζωή του 29 χρονου εργάτη Χρήστου Ζορμπά, στις 6 Ιούνη 2020. Ο Χρήστος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, καθώς χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης. Η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε δύο χρόνια μετά, με πολλές καθυστερήσεις και κωλυσιεργείες και έπειτα από προσπάθειες των δικηγόρων της οικογένειας να επισπεύσουν τη δίκη. 

Ήδη από την πρώτη στιγμή ήταν ολοφάνερη η προσπάθεια συγκάλυψης του εργοδοτικού εγκλήματος. Η εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να ειδοποιήσει την οικογένεια, η οποία ενημερώθηκε από τρίτους για το περιστατικό! Παράλληλα και ενώ η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία άργησε δύο μέρες να προβεί σε αυτοψία, η εργοδοσία προσπαθούσε να αποδώσει σε λάθος του ίδιου του εργάτη το θάνατό του.

Παρ΄ όλες τις προσπάθειες συγκάλυψης όμως, τα μέχρι τώρα ευρήματα, δείχνουν το ακριβώς αντίθετο! Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας καταγράφει ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφαλείας, αλλά ούτε και οι διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές» και η έκθεση αυτοψίας που έγινε δύο ημέρες μετά το περιστατικό «αναδεικνύει ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας».

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι το τραγικό αυτό περιστατικό ούτε τυχαίο ήταν, ούτε οφείλεται σε κάποιο λάθος ή σε απροσεξία του Χρήστου. Αντίθετα, ήταν η αδιαφορία της εργοδοσίας που το προκάλεσε. Ήταν η επιλογή για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Τι και αν αυτή η επιλογή κοστίσει μια ζωή! Άλλωστε, το μόνο που πρέπει να διασφαλίζεται είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Ολοένα και αυξάνεται η λίστα των εργατών που ποτίζουν με το αίμα τους τα κέρδη του κεφαλαίου. Η αντεργατική πολιτική του συστήματος της εκμετάλλευσης δίνει το πράσινο φως στην εργοδοσία να εντατικοποιεί συνεχώς τους όρους δουλειάς και παράλληλα να μην παίρνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας! Οι εργάτες και συνολικά ο εργαζόμενος λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους εκμεταλλευτές τους. Κόντρα σε αυτούς που τους θυσιάζουν για τα κέρδη τους να προτάξουν τους δικούς του αγώνες. Μόνο έτσι μπορούν να διεκδικήσουν τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Να καταδικαστεί η εργοδοσία!

Να μην συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα!

Κανένας στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας!

Μαζικός αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: