Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην BIC


Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής 22/5 στο εργοστάσιο της Bic, όταν ηλεκτρολόγος βάρδιας, κατά τη διάρκεια επισκευής μηχανής, χτυπήθηκε από υψηλής τάσης ρεύμα. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του, πέρα από τον πόνο και το σοκ που υπέστη. Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερη ανακοίνωση μας, τα εργατικά "ατυχήματα" αποτελούν μια καθημερινότητα και οι βάρβαρες συνθήκες εργασίας κάνουν το μεροκάματο πραγματικό αγώνα επιβίωσης, μέχρι να σχολάσει ο εργάτης και να γυρίσει υγιής στο σπίτι του. Τα εργοδοτικά "ατυχήματα", όπως και όλη η αντεργατικη πολιτική που θέλει τον εργαζόμενο σκλάβο στις ορέξεις του κεφαλαίου, αυξάνονται και πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. 

Μόνο τις τελευταίες μέρες, στο εργοστάσιο εργάτης κόπηκε στο χέρι και έκανε τρία ράμματα, ενώ εργάτρια χτύπησε το δάκτυλο της όταν έπεσε πάνω της υλικό δεκαπέντε κιλών. Πριν μερικούς μήνες μια εργάτρια έσπασε το πόδι της. Είναι μόνο μερικά που έγιναν γνωστά και μπορούμε να αναφέρουμε. 

Τα εργατικά "ατυχήματα" αποτελούν συνέπεια της άγριας εκμετάλλευσης που βιώνουν στο πετσί τους οι εργάτες σε κάθε εργοστάσιο. Αυτή η άγρια εκμετάλλευση έχει σκοπό μόνο το κέρδος, δηλαδή οσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Αποτελεί επιλογή της εταιρείας να μην ακολουθεί ακόμα και τα στοιχειώδη πρωτόκολλα ασφάλειας, γιατί αν τα τηρήσει θα μειωθεί η παραγωγή, και δεν διστάζει να εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο τους εργαζόμενους. Αποτελεί επιλογή της εταιρείας οι εργαζόμενοι να δουλεύουν ασταμάτητα, με τις μηχανές σε γρήγορη ταχύτητα, χωρίς ξεκούραση. Ακόμα και στο πιο πρόσφατο εργατικό "ατύχημα", δεν είναι τυχαίο που στη βάρδια του σαββατοκύριακου υπάρχει μόνο ένας ηλεκτρολόγος για ένα ολόκληρο εργοστάσιο με τις μηχανές στο φουλ. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι πολλές μηχανές δουλεύουν ασταμάτητα εδώ και μήνες, χωρίς να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες συντηρήσεις, όποτε είναι λογικό να εμφανίσουν προβλήματα και να εκτίθενται οι εργαζόμενοι σε κίνδυνο. 

Μέσα σε όλο αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο οι εργάτες καλούνται να αντισταθούν σε αυτήν την εργασιακή βαρβαρότητα, να παλέψουν και να διεκδικήσουν ασφαλείς συνθήκες και ανθρώπινους όρους εργασίας. Αποτελεί ανάγκη να ξεπεραστεί το αίσθημα μοιρολατρίας και απογοήτευσης, και οι εργαζόμενοι να οργανωθούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί μόνο μέσα από το δρόμο του αγώνα μπορούν να κερδίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: