Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Διεθνής διαγωνισμός σερβιτόρων 2022 / Άλλη μια πρόκληση!

Θεσμός πλέον ο διαγωνισμός σερβιτόρων! Άλλη μια ταπείνωση για τους εργαζόμενους με την ευλογία και του ΕΟΤ! Σε μια χώρα που ο τουρισμός θεωρείται η βαριά της βιομηχανία και όσοι απασχολούνται στην εστίαση τυχεροί, η φιέστα αυτή έρχεται να διασκεδάσει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο.

Να φέρουν βόλτες με το δίσκο στο χέρι οι διαγωνιζόμενοι και όποιος έχει τις λιγότερες απώλειες «κερδίζει», λέει! Όπως το «κέρδος» που έχει ένας σερβιτόρος πληρώνοντας τα σπασμένα μία μέρα στη δουλειά του για παράδειγμα! Γιατί πολύ συχνά στην εστίαση, οι όποιες φθορές (αυτονόητες με τους ρυθμούς που επιβάλλονται στον κλάδο) αφαιρούνται από το μεροκάματο των εργαζόμενων.

Η προβολή του τουρισμού που ευαγγελίζονται, πόσο προβάλλει τις συνθήκες με τις οποίες εργάζονται όσοι απασχολούνται στον κλάδο της εστίασης; Αυτοί οι εργαζόμενοι των 5-6 μηνών, αλήθεια πώς τα βγάζουν πέρα που ο χρόνος έχει 12 μήνες; Τι προβολή παίρνουν τα περιστατικά στα οποία ζητάνε απ' τους εργαζόμενους να επιστρέψουν τα δώρα ή τα επιδόματα που δικαιούνται ή ακόμα και τα tips;; Για να μη σχολιάσουμε τους πετσοκομμένους μισθούς, τα ελαστικά ωράρια, τα χαμένα ρεπό, τη μη καταβολή των ενσήμων και όλα όσα είναι «θεσμός» στην εστίαση.

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση αυτός ο διαγωνισμός στα μάτια του καθένα. Μπορεί το σύστημα να θέλει να μας πείσει ότι είμαστε τυχεροί που είμαστε τα γκαρσόνια της Ευρώπης, αλλά η εργασιακή πραγματικότητα δεν αφήνει χώρο για τέτοιες αυταπάτες.

Τέλος, επειδή στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό προέρχονται ακόμα και από σωματεία, αν ισχύει δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά από τη διάλυση που επικρατεί και σε αυτά. Οι εργαζόμενοι ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα στην εστίαση και όποια φανφάρα εξωραϊσμού της κατάστασης δεν μπορεί παρά να προκαλεί γέλιο… οργής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: