Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Ενάντια στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, από το υπ. Υγείας μέχρι τη Βουλή. Η απόφαση ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ να ανακοινώσουν την κινητοποίηση λίγες μέρες πριν (την Παρασκευή η μεν, την Κυριακή η δε) δεν βοήθησε στην προετοιμασία και συμμετοχή του κλάδου, που ήταν μικρή. Ειδικά σε σχέση με τη σημασία του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση φέρνει νέα χτυπήματα στο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη και στην πρόσβασή του στα νοσοκομεία, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στην περίθαλψη.

Διευρύνει και ενισχύει τη δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δυσκολεύει την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία με τον «προσωπικό γιατρό» σε ρόλο «κόφτη» προς τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια περίθαλψη, προβλέπει την πληρωμή άμεσα από τον άρρωστο της αμοιβής του γιατρού και μέρους του κόστους νοσηλείας καθιερώνοντας τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτή η επίθεση στο δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη πάει χέρι-χέρι με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και των νοσοκομείων. Αυτοί, και με τους όρους που έχει ήδη διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική, θα επωμιστούν το βάρος της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής στην περίθαλψη, που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει αναλάβει να προχωρήσει παραπέρα η σημερινή. Είναι μέρος της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, του περιορισμού της πρόσβασης του λαού στα νοσοκομεία, των αναστολών, των απολύσεων, της εντατικοποίησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των υποχρεωτικών μετακινήσεων και όλων των αντεργατικών πρακτικών που μεθοδεύτηκαν με πρόσχημα την πανδημία. Προετοιμάζει παράλληλα το έδαφος για τα λουκέτα που σχεδιάζονται με το «νέο ΕΣΥ».

Η Ταξική Πορεία παρέμβηκε στη διαδηλωση με πανό και μοιράζοντας πλατιά τη σχετική της ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: