Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Νέα ΣΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά


Σημαντική παρακαταθήκη, κανένας εφησυχασμός, ο αγώνας συνεχίζεται…

Οι εργάτες της Cosco έχουν δίκιο και μπορούν και να κερδίζουν.



Την Πέμπτη 26 Μάη υπογράφηκε εν τέλη συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ των σωματείων εργαζομένων της Cosco και της εργοδότριας εταιρίας DPORT. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις η νέα ΣΣΕ έχει 3ετής διάρκεια, ενσωματώνει αυξήσεις στα μεροκάματα των ειδικοτήτων σχεδόν 10%, κατοχυρώνει αυξήσεις στις υπερωρίες/υπερεργασία, αποτυπώνει την άμεση  μετατροπή 250 συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας σε πλήρους απασχόλησης και άλλες παροχές κυρίως ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Είναι σίγουρο ότι οι εργάτες της Cosco μέσα από το σωματείο τους εδώ και αρκετούς μήνες δίνουν έναν σκληρό, απαιτητικό και σε ιδιαίτερα δύσκολές συνθήκες αγώνα. Βρέθηκαν απέναντι σε μια αδιάλλακτη εργοδοσία που σε πλήρη συνεργασία με το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, έβγαλαν παράνομες όλες τις μαζικές απεργίες του σωματείου, δε δίστασαν να φέρουν αύρες νερού και ειδικές δυνάμεις στις πύλες του λιμανιού για να εκφοβήσουν  του απεργούς εργάτες,  ενώ προσπάθησαν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό για να υπονομεύσουν την επιτυχία της απεργίας. Όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό ακριβώς γιατί βρήκαν απέναντι τους εργάτες ενωμένους και αποφασισμένους στο δίκιο του αγώνα και των αιτημάτων τους.

Οι εργάτες της Cosco δίνουν έναν  πολύμηνο αγώνα με μεγάλη σημασία τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και για ολόκληρη την εργατική τάξη. Αποδεικνύουν πως οι μαζικοί αγώνες της εργατικής τάξης έχουν λόγο ύπαρξης και ταυτόχρονα μπορούν να επιφέρουν και νίκες. Όλο το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν να αποτυπωθούν σε νέα ΣΣΕ καλύτερες εργασιακές συνθήκες, μέτρα προστασίας εν ώρα εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης ενάντια στον κατακερματισμό και την ελαστικοποίηση.

Η υπογραφή της νέας ΣΣΕ αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη και σημαντική παρακαταθήκη, αποτέλεσμα του πολύμηνου αγώνα και τις αποφασιστικότητας των εργατών και του σωματείου τους . Ταυτόχρονα όμως διαφαίνονται «μελανά» σημεία και «ανοιχτά» ζητήματα που αργά ή γρήγορα θα κρίνουν τις εξελίξεις. Η 3ετής διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ιδίως την περίοδο εκτίναξης του πληθωρισμού που διανύουμε, βάζει όρια στον αγώνα για περεταίρω αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις οικονομικές εξελίξεις που τρέχουν τρομερά γρήγορα. Ταυτόχρονα, η τμηματική μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης με την  «υπόσχεση» για 100 νέες μετατροπές κάθε χρόνο και πολύ περισσότερο ο αστερίσκος στην προϋπόθεση «εφόσον δεν υπάρξει μείωση  του όγκου εργασιών», δείχνει τις προθέσεις της εργοδοσίας και αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» μη υλοποίησης ακόμη και των συμφωνηθέντων.

Ήδη πριν στεγνώσει το μελάνι της νέας ΣΣΕ η εργοδοσία αναιρεί  ακόμη και τα όσα υπογράφηκαν. Η προσπάθεια της να προχωρήσει στις μετατροπές συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια δείχνει τη θέληση της να αξιοποιήσει τη συγκυρία στήνοντας μηχανισμό προσλήψεων  σε μια κατεύθυνση ανατροπής των συσχετισμών στα πλαίσια των εργατών.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις,  η  όποια  «εργασιακή  ειρήνη»  θελήσει να καθιερώσει η εργοδοσία γύρω από τη νέα ΣΣΕ είναι ψεύτικη και προσχηματική. Η εργοδοσία όπως απέδειξε με την ξεκάθαρη στήριξη της στο εργοδοτικό σωματείο και την πρόωρη προσπάθεια αναίρεσης των συμφωνηθέντων, θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο, να διαμορφώσει καλύτερους όρους για λογαριασμό της και να επιτεθεί ξανά ακόμη πιο αποφασιστικά. Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι περίοδος επαγρύπνησης και μεγαλύτερης συσπείρωσης γύρω από τα αιτήματα του αγώνα ξεδιπλώθηκε. Η μάχη για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για αυξήσεις στους μισθούς, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα συνεχίζεται…

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 28-05-22


Δεν υπάρχουν σχόλια: