Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Για τις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Σάμου


Με μια απαράδεκτη διαδικασία πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου στις 12&13 Μάη. Ενός Συλλόγου που εγγράφονται υγειονομικοί από κάθε δομή περίθαλψης του νησιού, τόσο απ’ το νοσοκομείο όσο και απ’ το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και τα περιφερειακά ιατρεία. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος πραγματοποίησε τις εκλογές χωρίς να μάθει κανείς για τις διαδικασίες που προηγούνται, παρά μόνο τις ημερομηνίες των εκλογών! Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση δεν ανακοινώθηκε πουθενά (έγινε άραγε ποτέ;) και  «αναδείχθηκε»- εμφανίστηκε μια εφορευτική επιτροπή υπεύθυνη για τη διενέργεια των εκλογών. Επιπλέον η προθεσμία κατάθεσης ψηφοδελτίων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου  δεν  γνωστοποιήθηκε-ανακοινώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα  να αποκλειστεί κόσμος απ’ τη διαδικασία. Την  ευθύνη φέρει η πλειοψηφούσα παράταξη Α.Σ.Υ. (Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών) που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ και κινεί (ή μάλλον… δεν κινεί) όλο αυτό τον καιρό τις συλλογικές διαδικασίες. Φέρει κύρια ευθύνη γιατί δεν καλεί γενικές συνελεύσεις, δεν συμβάλλει στην μαζικοποίηση του Συλλόγου, δεν θέλει στην ουσία ο Σύλλογος να αποκτήσει πραγματική υπόσταση. Βολεύεται στην υπάρχουσα κατάσταση, όπου ο Σύλλογος, λίγο έως πολύ αποτελεί ιδιοκτησία της παράταξης αυτής, βολεύεται που οι εργαζόμενοι δεν στρέφονται στα συλλογικά τους όργανα μαζικά και συντηρεί την κυριαρχία της με αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές διαδικασίες. Θέλει τον κόσμο του σωματείου απλό παρατηρητή των εξελίξεων και έχει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη διοίκηση.

Με αυτές τις μεθοδεύσεις η ΑΣΥ-ΠΑΜΕ πέτυχε να αποκλειστεί η Ταξική Πορεία -αλλά και όποιος άλλος θα ήθελε να συμμετέχει-  από τη διαδικασία των εκλογών. Κυρίως «πέτυχε» να μην γίνουν οι εκλογές διαδικασία ζύμωσης και συζήτησης μέσα στους εργαζόμενους, να συνεχίσουν να μένουν οι εργαζόμενοι στη γωνία. Αυτή η μεθόδευση ήταν αναγκαία με βάση και τον απολογισμό που είχε να παρουσιάσει η μονοπαραταξιακή αυτή διοίκηση μέσα στα χρόνια της πανδημίας: αδρανοποίηση του Συλλόγου και αποθέωση των εικονικών «κινητοποιήσεων» με μερικά μόνο μέλη του ΔΣ! Με βάση αυτούς τους όρους και τις μεθοδεύσεις η  ΑΣΥ-ΠΑΜΕ κατόρθωσε βέβαια να επαναλάβει την απόλυτη εκλογική της κυριαρχία παίρνοντας 225 ψήφους στους 231 ψηφίσαντες ενώ υπήρξαν και 6 άκυρα ψηφοδέλτια.  Μια κυριαρχία που με βάση τα πολιτικά της χαρακτηριστικά κάθε άλλο παρά ενοχλεί τις καθεστωτικές δυνάμεις που πρέπει να είναι ικανοποιημένες στο βαθμό που το έργο του παραμερισμού των εργαζομένων εξελίσσεται ικανοποιητικά…    

Σε μία περίοδο, εν μέσω πανδημίας, όπου ο κλάδος δέχεται την συνολική επίθεση του συστήματος και της κυβέρνησης, με χιλιάδες συναδέλφους μας να αντιμετωπίζουν το φάσμα της οριστικής απόλυσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται υπό διάλυση, τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα να βρίσκονται στο στόχαστρο με εργαλείο τον ν. 4808 (νόμος Χατζηδάκη), τέτοιες αντιδημοκρατικές και αντισυνδικαλιστικές μεθοδεύσεις είναι και απαράδεκτες και επικίνδυνες.  Την στιγμή που οι εργαζόμενοι και ο λαός χάνουν τα εργαλεία πάλης τους, με την απαγόρευση του ανεξάρτητου συνδικαλισμού και της απεργίας, τέτοιες λογικές και πρακτικές όχι μόνο δεν βοηθούν τους συναδέλφους να συγκροτήσουν και να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, αλλά τους αποσυγκροτεί περαιτέρω, απομακρύνοντας τους απ’ τα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες και τους μαζικούς αγώνες.

Ως Ταξική Πορεία θεωρούμε ότι ο Σύλλογος μας πρέπει να στηριχθεί αποφασιστικά. Για τον λόγο αυτό, καλέσαμε τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στις εκλογές. Παράλληλα, επιλέξαμε βέβαια να διαφοροποιηθούμε  από την ΑΣΥ-ΠΑΜΕ που πραξικοπηματικά μας απέκλεισε απ’ τη διαδικασία και καλέσαμε τους συναδέλφους να ρίξουν άκυρο στην κάλπη. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στο Σύλλογο και τους υγειονομικούς εργαζόμενους στο νησί, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του συλλόγου, μέσα από πραγματικές συλλογικές διαδικασίες, για την ανάπτυξη της πάλης μας ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που δρομολογούνται από κυβέρνηση-υπουργείο-ιμπεριαλιστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: