Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Αθήνα: Ανταπόκριση από την απεργία και την συγκέντρωση των διανομέων της eFood


Την Παρασκευή 24/9 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η απεργία και η μοτοπορεία στον κλάδο των διανομέων μετά από το κάλεσμα του ΣΒΕΟΔ και του συνδικάτου επισιτισμού τουρισμού. Η κινητοποίηση ήρθε σαν αποτέλεσμα των εκβιαστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων της E-Food. Tην προηγούμενη μέρα η εργοδοσία φοβούμενη την οργή που προκάλεσε αλλά και σαν αποτέλεσμα των μαζικών  κινητοποιήσεων αποφάσισε να υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου σε σχεδόν 2.000 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι κέρδισαν (προς το παρόν στα λόγια ) το βασικότερο αίτημα τους!

Η Ταξική Πορεία στήριξε την κινητοποίηση μοιράζοντας κείμενα και μέσα από τη παρουσία της στη συγκέντρωση προσπάθησε  να αναδείξει την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας. Η συγκέντρωση και η πορεία είχε σχετικά μικρότερη συμμετοχή συγκριτικά με την ιδιαίτερα μαζική  προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/9. Η εργοδοσία της efood δεν έχει διευκρινίσει μια σειρά από ζητήματα, όπως  το καθεστώς που θα προσλαμβάνει τους νέους εργαζόμενους. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο αλλά και γιατί η επίθεση που σε αυτή τη φάση εκδηλώθηκε  στην Ε-Food είναι στρατηγικός στόχος του συστήματος και μια σοβαρή  πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του νέου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.  Η συνέχεια του αγώνα,  η εξάπλωση του και σε άλλους εργασιακούς χώρους είναι αναγκαία. Οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να συζητήσουν στα συλλογικά τους όργανα και να βγάλουν συμπεράσματα και να αποφασίσουν κινήσεις για την επόμενη μέρα.  

Χαιρετίζουμε την νίκη των απεργών  διανομέων της E-Food  που έστειλαν μήνυμα προς όλες της κατευθύνσεις ότι οι μαζικοί και οργανωμένοι αγώνες μπορούν να επιφέρουν νίκες . Δίνουν ελπιδοφόρο  μήνυμα στο σύνολο του κλάδου που συνεχίζει να βρίσκεται είτε στο καθεστώς των freelancers (wolt), είτε έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με την επισφάλεια, τους χαμηλού μισθούς και τα εργατικά ατυχήματα.  Το μήνυμα αγώνα φτάνει στο σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται από την αντεργατική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα φτάνει στο σύστημα και της κυβέρνησες του που εξαπολύουν την βάρβαρη επίθεση. 

 

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: