Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Αταλάντη/Atlas Tapes: ΝΕΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ

 Το κεφάλαιο θησαυρίζει, οι εργάτες πληρώνουν βαρύ τίμημα

Ακόμη ένα «εργατικό ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους. Το απόγευμα του Σαββάτου ο 54χρονος εργαζόμενος της ATLAS TAPES στην Αταλάντη, πατέρας δυο παιδιών,  έχασε τη ζωή του μετά από θανάσιμο χτύπημα κατά την διάρκεια εργασιών στο μηχάνημα στο οποίο ήταν χειριστής. Είναι ο δεύτερος θάνατος το τελευταίο τρίμηνο στην εν λόγω εταιρία.

Φυσικά οι εκπρόσωποι της επιχείρησης αμέσως έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στο ίδιο το θύμα κάνοντας λόγο για «ανθρώπινο λάθος», ότι η εταιρεία είναι «πρότυπο», και ότι τα δύο ατυχήματα δεν έχουν καμία συσχέτιση αφού έγιναν σε διαφορετικά τμήματα, σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετικούς προϊσταμένους, χωρίς να διστάζουν να επικαλεστούν μέχρι και την… πανδημία σαν αιτία που οδηγεί σε απροσεξία των εργαζομένων.


Δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη, γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Atlas Tapes δουλεύουν σε υπερβολικά εντατικοποιημένες συνθήκες, με συνεχόμενα 10ωρα και 12ωρα, πολλές φορές χωρίς ρεπό και χωρίς να τους παρέχονται μέτρα προστασίας. Η εργοδοσία μεταφράζει τις ελλείψεις σε προστασία και τα εξοντωτικά ωράρια σε «απροσεξίες» και «ανθρώπινα λάθη» για να μεταφέρει τις εγκληματικές ευθύνες της στις πλάτες των εργατών και  να συνεχίσει απρόσκοπτα να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια, τα τελευταία χρόνια η λίστα των νεκρών και σακατεμένων αυξάνεται συνεχώς. Ιδιαίτερα στην διάρκεια της καραντίνας  τα «ατυχήματα» εν ώρα εργασίας αυξήθηκαν ραγδαία με δεκάδες από αυτά να είναι θανατηφόρα.  Σε όλο αυτό το πλαίσιο έρχεται να πατήσει και να απογειώσει τον εργασιακό μεσαίωνα ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη και η κυβερνητική αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται.

Καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός! Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει συλλογικά να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες  εργασίας. Να παλέψουμε, γιατί τίποτα δε χαρίζεται για το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή. Να μην συνεχίζουμε να γινόμαστε θυσία για τα κέρδη τους του κεφαλαίου. Μόνος δρόμος η οργάνωση, η αντίσταση και ο αγώνας σε κάθε χώρο εργασίας.

 

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 14/9/21

Δεν υπάρχουν σχόλια: