Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Παιδική εργασία προσφέρει και επίσημα η κυβέρνηση στο κεφάλαιο

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε:

  • Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε    δομές φροντίδας ανηλίκων
  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Επίσημα πλέον η κυβέρνηση προωθεί την παιδική εργασία ξεκινώντας από τους ξενοδόχους ως το πρώτο βήμα στη συνολική προώθηση της παιδικής εργασίας. Δεν έχει καμία ντροπή να στέλνει παιδιά 16 και 17 χρονών για δουλειά σε χώρους που επικρατούν οι χειρότερες συνθήκες εργασίας. Όλοι όσοι εργάζονται στον χώρο του τουρισμού γνωρίζουν τα εξαντλητικά ωράρια, τις 12ωρες βάρδιες, τους μισθούς ψίχουλα αλλά και την περιοδικότητα της εργασίας αφού σχετίζεται με την τουριστική περίοδο. Να μάθουν τα παιδιά από νωρίς την ανασφάλεια, τα σπαστά ωράρια, το ότι δεν υπάρχει διέξοδος πέρα από αυτό που προσφέρει το σύστημα.

Κυνικές είναι και οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης όπως της Δ. Μιχαηλίδου που παρουσιάζουν την απόφαση του υπουργείου ως μέρος του κοινού οράματος που έχει η κυβέρνηση με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Για την παιδική εργασία υποστήριξε πως είναι μέρος της «ομαλής αποϊδρυματοποίησης των παιδιών»! Όπως επίσης και δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μαραβέγια που τόνισε: «Θεωρώ ότι πρόκειται για παιδιά που βρέθηκαν σε δομές. Που πρέπει να βρουν ένα βήμα επανένταξης, Πρέπει αυτά τα παιδιά να πάρουν μία γεύση, μία μυρωδιά. Δεν είπαμε ούτε να δουλέψει ούτε να κοπιάσει». Μία μυρωδιά θα πάρουν δηλαδή τα παιδιά από την εργασιακή ζούγκλα, να μάθουν από μικρά το τι εστί εκμετάλλευση με τους χειρότερους όρους.

Μονόδρομος είναι η ανάπτυξη κινήματος που θα βάλει φρένο στο κεφάλαιο από την άλωση κάθε δικαιώματος, θα διεκδικεί καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής για όλο το λαό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: