Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ανταπόκριση από την κινητοποίηση υγειονομικών στο υπ. Υγείας

 Με μικρότερη μαζικότητα έγινε σήμερα η τρίτη συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο ενάντια στις αναστολές και με αίτημα να επιστρέψουν στη δουλειά οι περίπου 6.500 συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή από 1/9/2021 με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό τους.

Παρ' όλο που ανακοινώσεις του νέου υπουργού Υγείας δεν αφήνουν καμιά αυταπάτη για το αν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για την υγεία του λαού, η απάντηση απ' την πλευρά των εργαζόμενων ήταν και κάτω από τις δυνατότητες και βέβαια πολύ πιο κάτω απ' τις απαιτήσεις. Υπεύθυνες γι' αυτό είναι οι κυρίαρχες παρατάξεις σε ομοσπονδία και σωματεία, που κάνουν ό,τι περνάει απ' το χέρι τους για ν' απογοητεύσουν όσους εργαζόμενους συμμετείχαν στις πρώτες κινητοποιήσεις στα προαύλια των νοσοκομείων. Έτσι μπορούν να ρίχνουν και πάλι τη δική τους ευθύνη στον κόσμο "που δεν τραβάει".

Με πρόσχημα λοιπόν τον μη εμβολιασμό ενός πολύ μικρού ποσοστού υγειονομικών, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να χτυπήσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από πόλη σε πόλη, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι ενοικιάσεις εργαζόμενων, οι τρίμηνες συμβάσεις κ.ά. αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετούν, κι όχι την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο στόχαστρο άλλωστε μπαίνει και το δικαίωμα του λαού στην ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά κι η επέκταση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στο γρήγορο κι εύκολο κέρδος, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους σκοπούς της κυβέρνησης.

Ήδη αναστέλλονται ξανά προγραμματισμένα χειρουργεία, δυσκολεύει και πάλι η πρόσβαση στην περίθαλψη, 40 άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε μέρα από κορονοϊό και οι περισσότεροι εκτός ΜΕΘ, και οι υπεύθυνοι ξεκαθαρίζουν σ' όλες τις κατευθύνσεις πως, πέρα απ' το εμβόλιο, δεν πρόκειται να πάρουν κανένα άλλο μέτρο για ν' αντιμετωπίσουν την πανδημία. Για ό,τι προκύψει στο εξής, θα "φταίνε οι ανεμβολίαστοι".

Ο νέος υπουργός, σ' αντίθεση με τον προηγούμενο, δέχτηκε αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, την οποία ενημέρωσε ότι θα παραταθούν για ένα χρόνο οι συμβάσεις όσων δουλεύουν μέσω ΟΑΕΔ, για 6 μήνες των επικουρικών, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με όσους έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όσο για το επίδικο, ήταν κάθετος πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει η κυβέρνηση στην απόφασή της.

Για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, δεν χωράει κανενός είδους αυταπάτη τόσο για το ρόλο της κυβέρνησης όσο και γι' αυτόν της συνδικαλιστικής ηγεσίας, που το μόνο που την απασχολεί είναι ο ρόλος του συνομιλητή του υπουργείου σε διάφορα θέματα, κι όχι να βοηθά τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Θα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να παλέψουμε από κοινού για τα δικαιώματά μας. Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, να συζητήσουμε και να πιέσουμε για τη συνέχιση και τη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων.

Στους αγώνες βρίσκεται η προοπτική κι όχι στις συνομιλίες με αυτούς που ευθύνονται για την επίθεσή στα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: