Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ανταπόκριση από την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία για την Κυριακάτικη αργία στην Αθήνα στις 27/11

 


Με τη συμμετοχή σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων εξελίχθηκε η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Στην κινητοποίηση καταγγέλθηκε η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη, χτυπώντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα των εργαζόμενων στην Κυριακάτικη αργία, ενώ αναδείχθηκαν και οι απάνθρωπες συνθήκες που διαμορφώνονται για τους εμποροϋπαλλήλους. Μετά από μια εξοντωτική «Black Friday» και πριν την επίσης εξοργιστική «Cyber Monday», οι εργαζόμενοι του κλάδου καλέστηκαν να δουλέψουν και την Κυριακή, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με ένα μπαράζ επιθέσεων από την πλευρά της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Η Ταξική Πορεία συμμετείχε με πανό, μοιράζοντας πλατιά στους εργαζόμενους, αλλά και στους περαστικούς, την προκήρυξη της και φωνάζοντας συνθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Καπνικαρέας και της πορείας που ακολούθησε στην Ερμού. Ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στο εμπόριο να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία, στο 8ωρο και συνολικά, στη δουλειά με ανθρώπινους ρυθμούς και αξιοπρεπείς συνθήκες. Ο μαζικός αγώνας είναι η μόνη διέξοδος ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση.

 





Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράστηκε:

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ! ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ!

H Κυριακή 27 Νοέμβρη, για τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων, με απαίτηση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, δεν αποτελεί αργία και μέρα ανάπαυσης, αλλά μια ακόμη εργάσιμη, που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και οι εργαζόμενοι θα καλεστούν να δουλέψουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες! Με τροπολογία που πέρασε «στα κρυφά», μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση καταπατά για ακόμη μια φορά το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία. Η απόφαση αυτή αποτελεί άμεσο και ευθύ χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων του κλάδου, ενώ εντάσσεται στην προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, να τσακίσουν το δικαίωμα αυτό. Σταδιακά έχουν χτυπήσει την Κυριακάτικη Αργία, μέσω της αύξησης των εργάσιμων Κυριακών μέσα στο χρόνο, που τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, παλεύοντας να αποσυνδέσουν από τη συνείδηση των εργαζόμενων στον κλάδο την έννοια της, ως κατάκτηση του εργατικού κινήματος.

Η Κυριακή αυτή, έρχεται να  προστεθεί στο μπαράζ επιθέσεων που δέχονται οι εμποροϋπάλληλοι αυτές τις μέρες. Προηγήθηκε η κατάπτυστη «Black Friday» και ακολουθεί η εξίσου εξοργιστική  «Cyber Monday», ενώ ξεκινά και η περίοδος του εορταστικού ωραρίου, που έρχεται να φορτώσει κι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων.  Η εξαντλητική αυτή κατάσταση αποτελεί εικόνα από τη νέα «κανονικότητα» που επιβάλλει ο εργασιακός μεσαίωνας. Σκοπός του συστήματος είναι τα ξεχειλωμένα ωράρια, η δουλειά χωρίς σταθερά ρεπό και ημέρες ανάπαυσης, οι εντατικοποιημένοι όροι δουλειάς, οι απλήρωτες υπερωρίες, η ανασφάλιστη μαύρη εργασία και οι μισθοί πείνας να αποτελούν καθεστώς, έχοντας μάλιστα την απαίτηση να μείνουμε με σκυμμένο το κεφάλι!

Ο μαύρος χειμώνας που διανύει όλος ο λαός αυτή τη στιγμή, τον βρίσκει στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, να μη μπορεί να πληρώσει το ρεύμα και τα βασικά για την επιβίωση του. Η ακρίβεια επελαύνει και οι μισθοί δε φτάνουν για να βγουν ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες του μήνα!  Το τελευταίο που μας λείπει είναι το άνοιγμα της αγοράς κυριακάτικα για να ψωνίσουμε… Η απόφαση λοιπόν, για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, επικαλούμενοι την έλλειψη χρόνου του κόσμου, αποτελεί πρόφαση και κοροϊδία από την πλευρά κυβέρνησης και εργοδοσίας, ώστε να παγιώσουν τις συνθήκες γαλέρας στον κλάδο! Οι εργοδότες θέλουν να αυξήσουν τους τζίρους τους, πατώντας πάνω στην εκμετάλλευση και την εξάντληση των εργαζομένων. Τα τεστ που επέβαλαν πριν λίγο καιρό στους συναδέλφους από τον Κωτσόβολο, ενόψει της Black Friday, μας προετοιμάζουν για το που θέλουν να μας φτάσουν!

Η πανελλαδική απεργία στο εμπόριο που καλείται στις 27 Νοέμβρη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, μέσα από την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στον κλάδο, μια δυναμική απάντηση! Να αποτελέσει συνέχεια των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν στις 9 του Νοέμβρη και να ξαναβγεί ο κόσμος της δουλειάς στο δρόμο! Να υπερασπιστούμε το 8ωρο , το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία και την ανάπαυση. Να διεκδικήσουμε ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Η πάλη αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους, γι’ αυτό πρέπει να γίνει δική τους υπόθεση και να δοθεί με όσο το δυνατόν πιο μαζικούς και δυναμικούς όρους!

Η Κυριακάτικη αργία αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος, που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του προσπαθούν με λύσσα να την πάρουν πίσω. Μόνο μέσα από τους αγώνες μας θα την υπερασπιστούμε!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: