Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Για τη σημερινή συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ για το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας

Ελάχιστοι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος στα πλαίσια της 4ωρης στάσης εργασίας που κήρυξε για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αλλά με μηδαμινή προπαγάνδιση η ομοσπονία των υγειονομικών.

Αφορμή οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για τη «μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας» μειώνει τις κατηγορίες των δικαιούχων από 5 σε 3 ή 2. Έτσι στο εξής οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που ως τώρα δεν έπαιρναν καθόλου επίδομα θα παίρνουν 70€, οι νοσηλευτές που έπαιρναν 150€ στο εξής θα παίρνουν 70€, οι καθαρίστριες 70€, οι εργστηριακοί που παίρνανε 150€ στο εξής δεν θα παίρνουν τίποτα, όπως και οι μαίες, οι μεταφορείς και οι βοηθοί υγειονομικού προσωπικού. Όσο για τους φυσιοθεραπευτές, τους εργασιοθεραπευτές, τους ψυχολόγους κ.ά. είναι και πάλι εκτός λίστας. Για τους διοικητικούς των νοσοκομείων βέβαια ούτε κουβέντα δεν κάνανε οι αρμόδιοι...


Κατά τ' άλλα, όλοι θυμόμαστε τη «δέσμευση» του πρωθυπουργού, στην αρχή της πανδημίας, για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ κι όλοι ακούμε ανά διαστήματα φήμες για χορήγηση δήθεν επιδόματος που θ' αναγνωρίζει την προσφορά μας... Μεγάλα λόγια που όχι μόνο δε στοιχίζουν τίποτα στην κυβέρνηση, αλλά απεναντίας κατευνάζουν την οργή των εργαζόμενων για τις συνθήκες δουλειάς μας αλλά και για όλη τη διαχείρηση της πανδημίας απ' την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι για χαρακτηρισμό του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού, για όλους δηλαδή τους εργαζόμενους σ' αυτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: λιγότερες ώρες δουλειάς, μεγαλύτερους μισθούς, λιγότερα χρόνια για συνταξιοδότηση, μεγαλύτερες συντάξεις, μέτρα και μέσα προστασίας κ.ά. Δε θα γίνει ούτε με πρωτοβουλία κάποιου «ευαίσθητου» υπουργού, ούτε από τις διαβουλεύσεις της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας που μόνο για το ρόλο του συνομιλητή του υπουργείου νοιάζεται πια. Θα είναι αποτέλεσμα των δικών μας μαζικών κι ανυποχώρητων αγώνων.

Όπως υπενθύμισαν κι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην e-food και στην Cosco, μόνο ο δρόμος του αγώνα μπορεί να φέρει νίκες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: