Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

17-25 Νοεμβρίου: Εκλογές στο σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ι/Υ νομού Ιωαννίνων

17-25 Νοεμβρίου: Εκλογές στο σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ι/Υ νομού Ιωαννίνων

Στηρίζουμε-ψηφίζουμε ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΝΑ ΜΗ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!

Συνάδελφοι,

Κάθε μέρα χειροτερεύει η κατάσταση για τον κόσμο της δουλειάς. Από τη μία τα εργασιακά δικαιώματα που γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο, από την άλλη η ακρίβεια σε όλα τα βασικά αγαθά, κάνουν φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και όλο το αστικό μπλοκ δε θα σταματήσουν την πολιτική της επίθεσης πουθενά πάρα μόνο αν βρουν απέναντι τους ένα οργανωμένο μαζικό κίνημα αντίστασης.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτά που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς είναι η κανονικότητα του ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι μονόδρομος οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η μερική απασχόληση που συνοδεύεται από απλήρωτες υπερωρίες, τα εξαντλητικά σπαστά ωράρια, η δουλειά τις Κυριακές, οι απάνθρωποι ρυθμοί δουλειάς λόγω της έλλειψης επαρκούς προσωπικού σε περιόδους κορονοϊού και εκπτώσεων, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, η μόνιμη απειλή της απόλυσης.

Δεν είναι μονόδρομος η πληρωμή με κουπόνια, οι χαμηλόμισθοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης στις μεγάλες αλυσίδες.

Δεν είναι μονόδρομος εργαζόμενοι να σκοτώνονται της ώρα της δουλείας λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας.

Το κεφάλαιο και η εργοδοσία χτίζουν αυτήν την κατάσταση στους χώρους δουλείας. Όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να ψηφίσουν αντεργατικούς νόμους για να χειροτερέψει κι άλλο ο ταξικό συσχετισμός εις βάρος μας. Με στόχο να φτιάξουν ένα εργαζόμενο, που δεν θα έχει κανένα απολύτως δικαίωμα, έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου, με καμία δυνατότητα αντίστασης. Έναν εργασιακό μεσαίωνα. Ο νόμος Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε, σαυτό ακριβώς έρχεται να συμβάλει καθοριστικά.

ΦΕΡΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΑΙΩΝΑ, αφού προβλέπει την κατάργηση θεμελιώδους δικαιώματος στο 8ώρο, την ατομική διευθέτηση ωραρίου τσακίζοντας παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, τα απλήρωτα δεκάωρα, την αύξηση των υπερωριών σε 150 ώρες, τη δουλειά τις Κυριακές για ακόμα περισσότερους κλάδους και μια σειρά άλλες διευκολύνσεις για της εργοδοσία.

ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, βγάζει τον ταξικό συνδικαλισμό παράνομο αφού καταργεί το δικαίωμα στην απεργία προβλέποντας ότι απαιτείται ηλεκτρονική ψηφοφορία, προειδοποίηση στην εργοδοσία, σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να δουλεύει το 1/3 των εργαζόμενων, σαν προσωπικό ασφαλείας, και να έχει προηγηθεί διάλογος και όλα αυτά με την απεργιακή περιφρούρηση να απαγορεύεται και να αποτελεί ποινικό αδίκημα! Υποχρεώνει όλα τα σωματεία να γραφτούν στο ΓΕΜΗΣΟΕ με στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο, το φακέλωμα και τη στοχοποίηση συνδικαλιστών. Όπου σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να τσακίσουν οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης των εργαζόμενων απέναντι στη βάρβαρή πολιτική τους!

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ! Το τελευταίο διάστημα οι μαζικοί αγώνες των εργαζόμενων της EFOOD, των εκπαιδευτικών, των εργατών στην COSCO, με τα δικά του χαρακτηριστικά ο καθένας, έδειξαν ότι σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να ενωθούν και να παλέψουν συλλογικά. Μπορούν να διεκδικήσουν. Απέδειξαν ότι τελικά δεν «τελειώσαμε με αυτά», όπως υποστηρίζει σε κάθε τόνο η κυβέρνηση.

Συνάδελφοι, πρέπει να στηριχτούμε στην δυνάμεις μας!

Η καλοθρεμμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που πάντα λειτουργούσε απεργοσπαστικά και υπονομευτικά απέναντι στην οργή και τους αγώνες των εργαζομένων, την περίοδο της πανδημίας όπου η επίθεση του κεφαλαίου εκτινάχθηκε, απέδειξε πλατιά στους εργαζόμενους ότι θα κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι της για να στηριχθεί η αντεργατική επίθεση. Με πρόσχημα την πανδημία (στα χνάρια της κυβέρνησης) απ’ την πρώτη στιγμή δήλωσε ανοιχτά ότι σταματάει κάθε δραστηριότητα στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση να επιταχύνει την επίθεση. Την περίοδο της ψήφισης του νόμου Χατζηδάκη έκανε ότι μπορούσε για να παραλύσει τους εργαζόμενους. Ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στα συμφέροντα μας.

Είναι ανάγκη να ενισχυθούν διαδικασίες βάσεις, η πρωτοβάθμια λειτουργία, οι συνελεύσεις εργαζομένων, οι αποφάσεις για στήριξη και δημιουργία εστιών αντίστασης. Για προσπάθεια συντονισμού τους, στην κατεύθυνση μαζικού κινήματος ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ!

Η συμμετοχή στο σωματείο και στις διαδικασίες του όπως είναι οι εκλογές, το ζωντάνεμα των συνελεύσεων, η συζήτηση για το πως θα οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας στους χώρους είναι υπόθεση όλων μας. Να ανατρέψουμε λαθεμένες και ρεφορμιστικές λογικές που κυριαρχούν στο σωματείο μας. Οι κυρίαρχες δυνάμεις στο σωματείο (ΠΑΜΕ) καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης. Δεν είναι ισχυρό ένα σωματείο όταν οι εκατοντάδες που ψηφίζουν δεν καλούνται παρά κάθε 3 χρόνια να ψηφίσουν. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε αγώνες μαζικούς και μαζικές συνελεύσεις όταν το σωματείο επί ένα χρόνο μπήκε στον πάγο χωρίς καμιά γενική συνέλευση, χωρίς καν κάλεσμα στην περσινή απεργία 26 Νοέμβρη, με ακύρωση της απεργίας στις 3 Ιούνη κτλ. Δεν μπορούμε να χτίσουμε ισχυρό κίνημα που θα συγκρουστεί με την πολιτική του συστήματος όταν όλοι οι αγώνες «συμπίπτουν» με προτάσεις νόμου στη βουλή! Είναι αποφυγή της κεντρικής σύγκρουσης όταν υποστηρίζουν ότι το μόνο ρεαλιστικό και αγωνιστικό αίτημα για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι να μείνει στα χαρτιά και όχι να ανατραπεί.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, να αρνηθούμε οποιαδήποτε εφαρμογή του νόμου και να χτίσουμε όρους για ένα οργανωμένο κίνημα ανατροπής του. Με συζητήσεις, με συνελεύσεις. Με απεργίες και διαδηλώσεις. Να μην τους χαρίσουμε κανένα δικαίωμά μας.

· ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

· ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

· ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

· ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ.

· ΚΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ.

· ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: