Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Β.Α ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΙΟΥΛΑ): ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΟΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ  

Η εργοδοσία της Β.Α ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΙΟΥΛΑ) ξεκινάει σειρά απολύσεων εργατικού δυναμικού σε μια συνολικά ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την εργατική τάξη και το εργαζόμενο λαό. Το νέο έτος βρίσκει πέντε εργολαβικές εργαζόμενες στο δρόμο της ανεργίας και της ανασφάλειας , χωρίς καν υποτυπώδη προειδοποίηση και ενημέρωση. Η συνέχεια έπεται ακόμη πιο σκληρή για το σύνολο των εργατών του εργοστασίου καθώς ετοιμάζονται  περεταίρω απολύσεις.

Με βασική αιτιολογία την πτώση του κύκλου εργασιών και της παραγωγής, η εργοδοσία είναι έτοιμη να μεταφέρει στο ακέραιο τις επιπτώσεις της κρίσης στις πλάτες των εργατών.  Είναι ακριβώς η ίδια τακτική που αφήνει τους εργαζόμενους έρμαιο της πανδημίας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, που απολύει στο σωρό χωρίς να νοιάζεται για μέλλον των απολυμένων και των οικογενειών τους, που εφαρμόζει μισθούς της πείνας και ωράρια λάστιχο στο όνομα της παραγωγικότητας.

Η μεγάλη εργοδοσία της βιομηχανίας και η εργολαβία στη Β.Α ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ παίζουν με τις ζωές και το μέλλον δεκάδων εργατών. Βγάζουν εργαζόμενους σε αναστολή και ταυτόχρονα ανακοινώνουν την απόλυση τους μετά το τέλος της αναστολής. Στην ουσία προχωρούν σε μαζικές απολύσεις με τη βούλα του νόμου, υπερπηδούν την αδυναμία απόλυσης εν μέσω αναστολών εργασίας και συγχρόνως διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα «ευαισθησίας» προς πάσα χρήση.

Μαζικές απολύσεις στη βιομηχανία σημαίνει απόγνωση για τους απολυμένους, ανασφάλεια για αυτούς που μένουν να περιμένουν την σειρά τους και τεράστια ένταση της εργασίας στις γραμμές παραγωγής. Τα λιγότερα εργατικά χέρια καλούνται να φέρουν σε πέρας τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έντασης και πίεσης, τα μέτρα προστασίας, τόσο για την εξάπλωση του Covid19, όσο και γενικά, εξαφανίζονται, ενώ οι όροι για ένα νέο θανατηφόρο «ατύχημα» σαν αυτό που έγινε  1,5 χρόνο πριν , διαμορφώνονται καθημερινά απειλητικά.

Για τους εργαζόμενους της βιομηχανίας και συνολικά την εργατική τάξη είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και η εργοδοσία σε πλήρη συνεργασία προσπαθούν να κάνουν την κρίση ευκαιρία. Να χτυπήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, να τσακίσουν την δυνατότητα οργάνωσης της εργατικής τάξης, να διαμορφώσουν ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο.

Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις είναι αναγκαίος και αφορά το παρόν και το μέλλον όλων μας. Ήδη από την αρχή τις πανδημίας οι απολύσεις έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και αναμένεται  νέα έκρηξη. Σε κάθε εργασιακό χώρο, μικρό ή μεγάλο, η ανάδειξη , η δημοσιοποίηση και η συγκρότηση αντιπαράθεσης με την εργοδοσία έχουν καθοριστική σημασία. Να πάρουν πίσω όλες τις απολύσεις.  Η αντίσταση, η οργάνωση, και ο αγώνας είναι πιο αναγκαίες από ποτέ!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: