Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Οι ντελιβεράδες-διανομείς έχουμε δικαιώματα! Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία!

Συνάδελφοι,

Οι συνθήκες εργασίας για τους ντελιβεράδες και τους διανομείς έχουν γίνει κυριολεκτικά αφόρητες. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με το lock down να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν γίνει λάστιχο: εκτόξευση του αριθμού παραγγελιών, από τη μια, άρνηση των εργοδοτών να κάνουν προσλήψεις προσωπικού, από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: χιλιάδες εργαζόμενοι, εδώ και μήνες, καλούνται να δουλεύουν με υπερεντατικούς ρυθμούς και εξαντλητικά ωράρια, ρισκάροντας σε καθημερινή βάση την ίδια τους τη ζωή.

Τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία προστέθηκαν στις ήδη τραγικές εργασιακές συνθήκες που βίωναν οι εργαζόμενοι του κλάδου: στους ήδη εντατικούς ρυθμούς δουλειάς, στα ήδη ξεχειλωμένα ωράρια (10 και 12 ώρες δουλειάς, 6ήμερη και 7ήμερη εργασία), στους μισθούς-χαρτζιλίκι, στα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας που παρείχαν οι εργοδότες και στο κλίμα τρομοκρατίας που επέβαλλαν στους χώρους δουλειάς. Οι απαιτήσεις από την πλευρά των εργοδοτών είναι αμείλικτες: βρέξει-χιονίσει πρέπει να παραδώσουμε τις παραγγελίες. Αλλιώς... Δεν είναι τυχαίο ότι κάτω από την πίεση και το άγχος, ο κλάδος μετρά δεκάδες εργατικά ατυχήματα, αποτέλεσμα της εξοντωτικής πολιτικής που προωθείται στις μεταφορικές εταιρείες και στα καταστήματα διανομής.



Οι καταγγελίες περιστατικών εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν έχουν τελειωμό: από απειλές (ακόμα και για απόλυση) μέχρι και ξυλοδαρμό συναδέλφων. Το πρόσφατο περιστατικό στα Γλυκά Νερά, όπου προϊστάμενος της Γενικής Ταχυδρομικής ξυλοκόπησε και έσπασε τη μύτη συναδέλφου, επειδή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών παρέδωσε μόνο τα 70 από τα 160(!) δέματα που του είχαν ανατεθεί σε μία μέρα, μαρτυρά με τον πιο τραγικό τρόπο το μέγεθος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουμε. Το συγκεκριμένο περιστατικό προστέθηκε στα δεκάδες περιστατικά αυθαιρεσίας των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς, με πολλούς από αυτούς να κυνηγάνε τους εργαζόμενους τις προηγούμενες ημέρες στα ΑΤΜ για να πάρουν πίσω το δώρο Χριστουγέννων, να τους απειλούν και να τους ξυλοκοπούν αν αρνηθούν, όπως έγινε στην περίπτωση εργαζόμενης στη Δράμα. 

Το όργιο τρομοκρατίας και ασυδοσίας των εργοδοτών πατάει επάνω στον αρνητικό ταξικό συσχετισμό που βαραίνει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Το κεφάλαιο και η εργοδοσία, με τη στήριξη της κυβέρνησης η οποία ψηφίζει διαρκώς νέους αντεργατικούς νόμους, θέλουν να επιβάλουν ένα εργασιακό κάτεργο, με τους εργαζόμενους δούλους, να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς να μπορούν να σηκώσουν ανάστημα. Το «όραμα» κυβέρνησης και εργοδοτών για την επόμενη μέρα είναι ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας και με αφορμή την πανδημία έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέο αντεργατικό νόμο που καταργεί το 8ωρο και την υπερωριακή αμοιβή, και χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στρώνεται, λοιπόν, το κατάλληλο έδαφος, ώστε οι εργοδότες να συνεχίσουν ακόμη πιο επιθετικά να αυξάνουν τα κέρδη τους πάνω στις δικές μας πλάτες, αλλά και να σηκώνουν χέρι σε αυτές τις πλάτες, όταν δεν είναι «αρκετά αποδοτικές».

Συνάδελφοι,

Ενάντια σε αυτό το αντιδραστικό τοπίο έχουμε χρέος να οργανωθούμε και να αντισταθούμε! Δεν είμαστε αναλώσιμοι! Δεν είμαστε εργαζόμενοι-λάστιχο, που θα δουλεύουμε όποτε, για όσο και με ό,τι όρους θέλει η εργοδοσία, ρισκάροντας μέχρι και τη ζωή μας. Το σύγχρονο εργασιακό κάτεργο που μας ετοιμάζουν δεν μας χωράει και γι’ αυτό πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά, μαζικά και οργανωμένα. Σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζί με τους συναδέλφους μας, να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς και ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας να μας παρέχονται δωρεάν. Να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα!

ΚΑΤΩ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

▪ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

▪ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

▪ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: