Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Καταγγελία της Ταξικής Πορείας για την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία στην G4S - Αλλαγή ημερομηνίας στην επιθεώρηση εργασίας: 21/2, 10:30πμ

Όλοι στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας 

(Λεωφ. Ηρακλείου 269), την Τετάρτη, 21/2, στις 10:30


Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία που προωθείται στην G4S, εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας, εναντίον των εργαζόμενων της και συγκεκριμένα, τη βλαπτική μεταβολή των όρων δουλειάς της εργαζόμενης Α.Κ. το τελευταίο διάστημα. Η εργαζόμενη δουλεύει στην εταιρεία από το 2008 και τα τελευταία 9 χρόνια βρίσκεται στο ίδιο πόστο, στην PHARMATHEN, σε πρωινό ωράριο. Στις 19/11 η εταιρεία την έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια και λίγες μέρες μετά έλαβε τηλεφώνημα από τον επόπτη της, ο οποίος τη ρώτησε αν μπορεί να δουλέψει κυλιόμενο ωράριο. Παρά την άρνηση της, καθώς είναι μητέρα 3 ανήλικων παιδιών και ο σύζυγος της δουλεύει ήδη βάρδια, στο πρόγραμμα που βγήκε 2 μέρες μετά, είχε τοποθετηθεί στο ίδιο πόστο, αλλά μόνο στην απογευματινή ή τη βραδινή βάρδια, χωρίς καμία εξήγηση από την εταιρεία, η οποία μάλιστα αρνείται να της δώσει τη σύμβαση εργασίας της, παρά την επιμονή της εργαζόμενης.
Η Α.Κ. έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία του περιστατικού στην επιθεώρηση εργασίας, ως εκδικητική και βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας της και επί της ουσίας εξαναγκασμό της εργαζόμενης σε παραίτηση, με στόχο να αποφύγει την απόλυση της και την πληρωμή αποζημίωσης. Αποκορύφωμα της εκδικητικής στάσης της εργοδοσίας είναι η μεταφορά της, αμέσως μετά την καταγγελία στην επιθεώρηση, σε άλλο πόστο, σε εργοτάξιο μακριά από την εταιρεία, πάλι με κυλιόμενο ωράριο.

Τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι καινούργιες για την εργοδοσία της G4S. Οι απολύσεις, οι απειλές και οι εκβιασμοί, καθώς και οι εξαναγκασμοί σε παραίτηση αποτελούν συχνό φαινόμενο για τους εργαζόμενους. Αποφασίζει και διατάζει η εταιρεία και θεωρεί δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποκύψουν στις απαιτήσεις της, παρ΄ όλο που θίγονται στοιχειώδη δικαιώματα τους. Άλλωστε, η πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα και της καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων είναι ούτως ή άλλως, καθημερινότητα στην εταιρεία, για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολεί. Μισθοί πείνας, απλήρωτες υπερωρίες, πετσοκομμένες άδειες είναι μερικά μόνο στοιχεία από την πολιτική που προωθείται στην εταιρεία αυτή, αλλά και συνολικά για τον κόσμο της δουλειάς τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, καλλιεργείται ένα κλίμα τρομοκρατίας και απομόνωσης των εργαζόμενων από τους συναδέλφους τους, ώστε να μην δρουν συλλογικά και να προχωρά ανενόχλητη η εργοδοσία την επίθεση στα δικαιώματα τους.

Να μην περάσει η άδικη και εκδικητική μεταβολή των όρων δουλειάς την εργαζόμενης! Η Α.Κ. έχει δικαίωμα και πρέπει να επιστρέψει στο πόστο και στο ωράριο όπου δούλευε επί σειρά ετών. Οι εργαζόμενοι δεν είναι έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών! Τόσο η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας, στην οποία έχει απευθυνθεί η εργαζόμενη, όσο και κάθε σωματείο και εργατική συλλογικότητα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της στο δίκαιο αγώνα που δίνει για επιστροφή στην εργασία και το πόστο της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: