Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

ΝΑ ΜΗ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΛΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ! ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Ένα νέο φρικιαστικό εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στα συνεχή εργοδοτικά εγκλήματα του τελευταίου διαστήματος. Ο νεκρός εργάτης που εκτελούσε εργασίες σε παλιό φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά, βρήκε τραγικό θάνατο όταν υποχώρησαν τα τοιχώματα του φρεατίου, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα, να εγκλωβιστεί και να καταπλακωθεί από χώματα και άλλα υλικά. Οι εργασίες πραγματοποιούνταν στα πλαίσια της ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου, που η περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πειραιά έχουν δώσει σε εργολάβο. Την ίδια μέρα μάλιστα, συνέβη και δεύτερο εργοδοτικό έγκλημα στη Σαλαμίνα, με συνέπεια τον τραυματισμό εργάτη που απασχολούνταν σε συνεργείο εργολάβων που πραγματοποιούσε εργασίες ελέγχου και συντήρησης σε οικοδομικό γερανό στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας.

Πριν στεγνώσει το αίμα της καθαρίστριας που διαμελίστηκε ενώ καθάριζε μηχανή κιμά σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι, αλλά και του εργάτη που ακρωτηριάστηκε, επίσης στα ναυπηγεία Σαλαμίνας, μετά από συνεχή εργασία για πάνω από 10 ώρες, έρχονται τα νέα αυτά εργατικά ατυχήματα να επιβεβαιώσουν τη μαύρη πραγματικότητα που θέλουν το κεφάλαιο και η κυβέρνηση να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς. Οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί δουλειάς, τα μηδαμινά μέτρα προστασίας, οι κόντρα βάρδιες και οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς, έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι δολοφονίες και οι τραυματισμοί εργαζόμενων, για να αυγατίζουν τα κέρδη των εργοδοτών. Στην εργασιακή βαρβαρότητα που εξαπλώνεται, οι ζωές των εργατών δε μετράνε, οι εργαζόμενοι είναι κυριολεκτικά αναλώσιμο υλικό και η πιο τραγική έκφραση αυτού είναι οι ατέλειωτοι εργαζόμενοι που θυσιάζονται σε καθημερινή βάση πλέον.

Η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρια που χύνουν οι ιθύνοντες δεν πείθουν κανέναν, μόνο μας εξοργίζουν! Οι κυβερνώντες και οι δυνάμεις του κεφαλαίου είναι που διαμορφώνουν αυτή τη ασφυκτική καθημερινότητα. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες των δήμων και η δουλειά σε εργολάβους, κάτω από συνθήκες απόλυτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυτές τις συνέπειες έχουν. Οι κατάπτυστοι νόμοι που καταργούν το 8ωρο, επιβάλλουν 13 ώρες και 6 μέρες δουλειάς, αλλά και πλήρη υποδούλωση του εργαζόμενου στις ορέξεις του εργοδότη, τέτοια τραγικά αποτελέσματα φέρνουν. Τη στιγμή που καθημερινά η εργατική τάξη μετρά θύματα της δολοφονικής αυτής πολιτικής, ψηφίζει η κυβέρνηση τον πρόσφατο νόμο του Γεωργιάδη που κάνει κανονικότητα αυτή την εργασιακή ζούγκλα και επιβάλλει στον εργαζόμενο να είναι μονίμως διαθέσιμος στις απαιτήσεις του εργοδότη του.

Να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους! Οι ζωές των εργατών μετράνε και δε θα δεχτούμε να συνεχίσει να τις θυσιάζει το κεφάλαιο για να αυξάνει τα κέρδη του! Το εργατικό κίνημα πρέπει να μπει σε θέση μάχης και να παλέψει για την ανατροπή αυτής της εργασιακής βαρβαρότητας. Να απαιτήσει δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, 8ωρο- 5ήμερο, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και αμοιβή που να καλύπτει το κόστος ζωής. Να μην εξαναγκάζονται οι εργάτες να εξοντώνονται για ένα ξεροκόμματο. Απέναντι στη μαυρίλα του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, να απαντήσουμε με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, απεργίες και μαζικό αγώνα!

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: