Ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, ο νόμος 4808/2021 παραμένει όπλο στα χέρια κυβέρνησης και εργοδοσίας
Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος απ’ την ψήφιση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη και μπροστά στη διαδήλωση που έχει καλεστεί για τις 16 Ιούνη, η «Πρωτοβουλία για την κατάργηση του ν.4808/2021 και την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών» διοργάνωσε ανοιχτή εργατική εκδήλωση-συζήτηση στις 6/6. Παρά τη δυστυχώς περιορισμένη ανταπόκριση, η πλούσια συζήτηση υπενθύμισε τόσο τα βασικά χαρακτηριστικά του νόμου όσο και τη διαδρομή που έχει διανύσει το σύστημα απ’ την ψήφισή του μέχρι σήμερα. Διαδρομή την οποία δεν δυσκόλεψε καθόλου η στάση των κυρίαρχων δυνάμεων.
Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τόσο οι αντεργατικές όσο και οι αντισυνδικαλιστικές πλευρές του νόμου. Αρκετές απ’ τις πρώτες (όπως για την αμοιβή των υπερωριών) έχουν βρει εφαρμογή πρακτικά «αυτόματα». Κάποιες άλλες, ειδικά η «διευθέτηση ωραρίου» σε ατομικό επίπεδο, είναι δύσκολο να βγουν στην επιφάνεια, καθώς βασίζονται στην ύπαρξη ενός τέτοιου εκβιαστικού πλαισίου που να μην επιτρέπει στον εργαζόμενο ν’ αντισταθεί. Υπάρχει δε κι η περίπτωση των διατάξεων όπως αυτές που επιχείρησε να χρησιμοποιήσει, χωρίς επιτυχία, η εργοδοσία της e-food. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο πλήθος διατάξεων που χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα παραμένει διαθέσιμο για ενεργοποίηση σύμφωνα με το συσχετισμό, γενικό και ειδικό, που έχει στη διάθεσή της η εργοδοσία.
Το σκέλος όμως που αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με ειδικό βάρος στη στοχοποίηση της απεργίας, είναι αυτό που αξιοποίησε άμεσα το σύστημα.