Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Αθήνας: Ανταπόκριση από την εκλογο-απολογιστική συνέλευση


Με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου μισθωτών τεχνικών την Κυριακή 7/11. Το ΣΜΤ μετά από 3 χρόνια βρίσκεται μπροστά στις  εκλογές που προκηρύχθηκαν για το 3ήμερο 28-29-30 Νοέμβρη. Την συνέλευση παρακολούθησαν περίπου 400 μέλη με τη πλειοψηφία τους να είναι νέοι μηχανικοί. Εξέλιξη η οποία καταγράφεται στα θετικά της διαδικασίας. Παρά τη μαζικότητα της συνέλευσης συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο και πρέπει να προβληματίζει  η αύξηση της συμμετοχής, των  εγγραφών, και η  έκφραση της μεγάλης μάζας των μισθωτών τεχνικών της Αττικής μέσα από το σωματείο . Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που η αντεργατική επίθεση οργιάζει και ο κλάδος βλέπει το εργασιακό μέλλον να εξελίσσεται σε εφιάλτης πρέπει να επιλέξει τη συλλογική αντίσταση και διεκδίκηση.

Η συζήτηση που εξελίχθηκε και οι τοποθετήσεις των βασικών συνδικαλιστικών δυνάμεων βρέθηκαν για ακόμη μια φορά μακριά και έξω από τα κύρια ζητήματα της περιόδου, τόσο αυτά που αφορούν την επίθεση όσο και τα άμεσα ζητήματα  του κλάδου. Κυριάρχησε για ακόμη μια φορά η μικροπολιτική αντιπαράθεση και τα μεγάλα λόγια  με βασικό επίδικο την πιθανή αλλαγή της πλειοψηφίας στο ΔΣ του σωματείου. Η όλη συζήτηση κινηθηκε γύρω από τον πιο σχεδιασμό και συντονισμό θα ακολουθήσει το σωματείο, προσπερνώντας το πολιτικό ζήτημα της ουσιαστικής κατευθηνσης του σωματείου απέναντι στον νομό Χατζηδάκη αλλά και τα σοβαρά ζητήματα του κλαδου. Μια τέτοια συζήτηση για το αν θα συντονιστούμε αριστερά και από τα κάτω ή αν θα πάει το σωματείο με το ΠΑΜΕ μόνο εμπόδιο μπορεί να σταθεί στην ουσιαστική και με μαζικά χαρακτηριστικά λειτουργία του σωματείου.  Η γραμμή που ζητά «ο νόμος να μείνει στα χαρτιά» (ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ) έκανε για ακόμη μια φορά τη περισσότερη φασαρία προσπαθώντας να πείσει για την αγωνιστικότητα μιας κατεύθυνσης που συνεχίζει να αποδεικνύει  την άρνηση της να συγκρουστεί. Από την άλλη οι υπόλοιπες δυνάμεις δεν κινήθηκαν σε διαφορετικό πλαίσιο μιας και στο βάθος υπάρχει σύμπνοια  στην ίδια κατεύθυνση. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι ακόμη και αν κατατίθενται διαφορετικές οργανωτικά προτάσεις, η πολιτική ουσία είναι ίδια και στη τελική  δεν έχουν να χωρίσουν πολλά για την κατεύθυνση της περιόδου.

Η Ταξική Πορεία προσπάθησε μέσα από τις τοποθετήσεις της να αναδείξει τα επίδικα της περιόδου και  το συνολικό  σκηνικό  επισφάλειας και  εξαθλίωσης που επιβάλλεται στον εργαζόμενο λαό και τον κλάδο. Ο νόμος  Χατζηδάκη και οι προσπάθειες εφαρμογής του που χτυπούν ανεπανόρθωτα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μπήκαν στο επίκεντρο της πρότασης πάλη και της κατεύθυνσης που πρέπει υιοθετηθεί . Τονίστηκε η ανάγκη να διευρυνθεί η κατεύθυνση της διαμόρφωσης όρων συνολικής ανατροπής του νόμου η οποία αποτελεί  καθοριστικό παράγοντα για το μπλοκάρισμα της αντεργατικής επίθεσης. Κάθε σωματείο πρέπει άμεσα να πάρει καθαρές και συγκεκριμένες αποφάσεις  που δε νομιμοποιούν και δεν θα συμμετέχουν στην  εφαρμογή  καμίας από τις  διατάξεις του νόμου.

Τέλος, αλλά με ιδιαίτερη σημασία, κατατέθηκε ψήφισμα συμπαράστασης  στους συλληφθέντες της 6/12/2020 το οποίο και υπερψηφίστηκε από το σώμα της συνέλευσης. Είναι ανάγκη ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης να εκδηλωθεί με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο. Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, είναι κομμάτι της επίθεσης και αφορούν το σύνολο του εργαζόμενου λαού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Επόμενο ραντεβού οι εκλογές του σωματείου στις 28-29-30 Νοέμβρη. Η Ταξική Πορεία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου των μισθωτών τεχνικών να στηρίξουν τη κατεύθυνση της αντίστασης, της οργάνωσης και του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: