Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΛΑΡΚΟ: Συγκέντρωση και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο ξεπούλημα και τις απολύσεις

Η ταξική Πορεία το Σάββατο 13/11 πραγματοποίησε παρέμβαση  στη συγκέντρωσης  των απεργών εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας, δείχνοντας την έμπρακτη συμπαράσταση στον δίκαιο και μακρύ αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα και τις απολύσεις. Παρακάτω παραθέτουμε το κείμενο που μοιράστηκε στη συγκέντρωση:  

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Σχεδόν δύο χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ δίνουν  έναν σημαντικό και απαιτητικό αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα και τις απολύσεις. Παλεύουν
με όσα μέσα διαθέτουν για το δικαίωμα στη δουλειά χιλίων διακοσίων και πλέον εργαζόμενων που απειλούνται άμεσα από τις απολύσεις και την ανεργία. Παλεύουν για το δικαίωμα στη ζωή ολόκληρων περιοχών που σχετίζονται με  τη διαδικασία εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου.  

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το κεφάλαιο προχωρούν ένα αντεργατικό  βήμα παρακάτω επιδιώκοντας να κλείσουν το κεφάλαιο πώλησης της ΛΑΡΚΟ. Όλα τα τελευταία χρόνια που διαμορφώνουν τους όρους του ξεπουλήματος αποδεικνύουν πως δεν δίνουν δεκάρα για τη λειτουργία του εργοστασίου και των εγκαταστάσεων και κυρίως αδιαφορούν για το μέλλον των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

 Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίστηκε το 2020 και οι τεράστιες περικοπές σε μισθούς, δώρα και επιδόματα που την ακολούθησαν, η επιβολή ειδικού διαχειριστή που επιβλήθηκε για να διαχειριστεί το  ξεπούλημα και τώρα η ανακοίνωση ολοκλήρωσης των διαγωνισμών αποτελούν βήματα με καθαρά ταξικό πρόσημο και αντεργατικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις συμφωνίες που προτείνονται δεν προβλέπεται το παραμικρό για τις θέσεις εργασίας των 1200 εργατών. Την ίδια στιγμή το σενάριο του ολοκληρωτικού λουκέτου σε περίπτωση αποτυχίας των διαγωνισμών είναι πάντα ανοιχτό με τις συνέπειες να βαραίνουν και πάλι τους εργάτες και τις περιοχές που ζουν από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και δεκαετίες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα από τις επιλογές των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Οι δεκάδες νεκροί εργάτες εν ώρα εργασίας δείχνουν τις τραγικές εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούν μέχρι και σήμερα και με ποιανού τον ιδρώτα και το αίμα «χτίστηκαν» τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Σήμερα με ψέματα και τόνους λάσπης προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες στις πλάτες των εργατών, θέλουν να διασπάσουν την ενότητα τους και να διαμορφώσουν αισθήματα συνυπευθυνότητας στη κοινή γνώμη. Στην ουσία θέλουν να προωθήσουν τα αντεργατικά σχέδια τους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. 

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι δίκαιος, αφορά το σύνολο της της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού και χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση όλων. Η πρόσφατες μάχες των εργαζόμενων στη E-Food, των εργατών της COSCO, των εκπαιδευτικών  δείχνουν ότι οι αγώνες έχουν νόημα,  έχουν λόγο ύπαρξης και μπορούν να επιφέρουν και σημαντικές νίκες. Μόνο η αντίσταση,  η συλλογική διεκδίκηση  και ο μαζικός απεργιακός αγώνας μπορούν να βάλουν φραγμό στα σχέδια τους.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: