Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο


Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 3 Ιούνη οι κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση. Κάποιες εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Συμμετείχαν σωματεία, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες, επιμένοντας στην ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο να καλλιεργηθεί ένα απεργιακό κλίμα χωρίς κενά και ασυνέχειες. Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να στείλουν το μήνυμα στη κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την ΕΕ ότι δεν υποστέλουν τις σημαίες του αγώνα.
 
Ταυτόχρονα δόθηκε μια ακόμη απάντηση στο αντεργατικό πραξικόπημα της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, με τη συνέργεια του ΠΑΜΕ, που ακύρωσαν την 24ωρη απεργία της ίδιας μέρας, παίζοντας ανοιχτά απεργοσπαστικό ρόλο και ανατρέποντας και τις ίδιες τις δικές τους αποφάσεις του άμεσα προηγούμενου διαστήματος. Το πισώπλατο χτύπημα της αστικής και ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής ηγεσίας είναι βέβαιο ότι έχει εντείνει την αγανάκτηση και την οργή μεγάλου μέρους των εργαζομένων που αντιλαμβάνονται τον υπονομευτικό ρόλο αυτής της ηγεσίας.
 
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και εργατικά σχήματα που δεν έκαναν πίσω μετά από τον  ωμό εκβιασμό της ομάδας Παναγόπουλου (και όσων δεν ήθελαν και πολύ για να τα «στρίψουν»), αγωνιστές συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και νεολαίοι που εντείνουν τις προσπάθειες ενάντια στη κλιμάκωση της αντεργατικής λαίλαπας. Η ενεργοποίηση και συστράτευση όλο και περισσότερων εργαζομένων είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματικότητα του αγώνα και την υλοποίηση του στόχου της απόσυρσης του νομοθετικού τερατουργήματος. Οι φόβοι των «από πάνω» και των «από δίπλα τους» είναι υπαρκτοί και ολοφάνεροι, γι’ αυτό μετέρχονται αυτές τις αισχρές μεθοδεύσεις απεργοσπασίας. 
 

Δεν είναι, επίσης, καθόλου τυχαία η «επανεμφάνιση» των ΜΑΤ σε στενό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές από την αρχή της συγκέντρωσης ως το τέλος της πορείας. Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις ενοχλούν καιαποδομούν την προπαγάνδα περί δήθεν «φιλεργατικού» νομοσχεδίου. Γαλουχούν ένα κόσμο στην αναγκαιότητα και τη δυνατότητα μαζικής, οργανωμένης αντίστασης, πάλης και διεκδίκησης, σε μια λογική και πρακτική αντιπαράθεσης κι αναμέτρησης με τις δυνάμεις του συστήματος και τους συνοδοιπόρους τους.
 
Η Ταξική Πορεία με το πανό, τις σημαίες και τη συνθηματολογία της συγκρότησε ένα υπολογίσιμο και μαχητικό μπλοκ, ενώ παρουσία είχε και το ΚΚΕ(μ-λ) με κόκκινες σημαίες και μοίρασμα προκήρυξης ενάντια στο έκτρωμα Χατζηδάκη και καταδίκης της επαίσχυντης στάσης της συνδικαλιστικής ηγεσίας.
 
Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες κινητοποιήσεις και την απεργία. 
 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: