Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Νέο ξεχείλωμα του ωραρίου στα σουπερ μαρκετ με νέα ΚΥΑ

Ένα νέο, ακόμα πιο εντατικό καθεστώς σχετικά με τα ωράρια στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι κτλ) φέρνει η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων αυτών από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10:30 το βράδυ αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 14 Ιούνη, ενώ κάθε βδομάδα θα υπάρχει επαναξιολόγηση του μέτρου αυτού. Η διεύρυνση του ωραρίου γίνεται με πρόσχημα την παραλαβή των self test από τα σούπερ μάρκετ (αν και αυτά αποτελούν υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα) αφού η δωρεάν διάθεσή τους σταματάει από τα φαρμακεία στις 19 Ιούνη.

Δεν είναι μόνο ότι και σε αυτήν την ΚΥΑ δεν περιλαμβάνεται κανένα ουσιαστικό υγειονομικό μέτρο προστασίας για το λαό και τους εργαζόμενους. Δεν είναι επίσης καθόλου αμελητέο το γεγονός ότι σταματά η διάθεση των δωρεάν self test για τους εργαζόμενους, ακόμα και αυτών των αμφιβόλου αξιοπιστίας test, που είναι ένα πρωτόλειο μέσο πρόληψης και ανίχνευσης του ιού και όπως αποδεικνύεται αποτελούν βαρίδι για το σύστημα.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, για ακόμα μια φορά στο όνομα της πανδημίας οι εργαζόμενοι βλέπουν τα δικαιώματά τους να τσαλαπατούνται. Το σύστημα αξιοποιεί τον κορωνοϊό για να ξεχειλώσει το ωράριο και να θεμελιώσει την πλήρη απελευθέρωσή του. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα, που αποτελεί μια ευθεία επίθεση στον σταθερό χρόνο εργασίας. Που τσακίζει το 8ωρο, την υπερωριακή αμοιβή και συνολικά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα και αυτής της ΚΥΑ μόνο προσωρινά δεν είναι, αλλά ήρθαν για να μείνουν και να διαμορφώσουν τη νέα «κανονικότητα» τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στους χώρους εργασίας συνολικά.

Να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα και την αντεργατική πολιτική. Οργανωμένα και μαζικά, όλοι οι εργαζόμενοι μέσα στα σωματεία να καλέσουμε Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσουμε διαδηλώσεις, να πάρουμε απεργιακές αποφάσεις, να παλέψουμε για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: