Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ!

Τρίτη 8/9: Στάση εργασίας 8-11πμ. Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 8:30’.

Την Τρίτη 8/9 συνεδριάζει η επιτροπή κρίσεως Β.Α.Ε. του Υπουργείου Εργασίας, με θέμα (σύμφωνα με το υπουργείο) την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Στην αρχή της πανδημίας κι ενώ η κυβέρνηση άφηνε σχεδόν ακάλυπτους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ν' αντιμετωπίσουμε την πανδημία (τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας, ελάχιστα τεστ, προσωπικό και κρεβάτια ΜΕΘ που ήταν πάρα πολύ λίγα και πριν τον κορονοϊό), ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι αυτό δεν το έκανε επειδή επιτέλους αναγνώρισε την ανθυγιεινότητα του χώρου του νοσοκομείου ή την επικινδυνότητα της δουλειάς μας. Το έκανε για να κερδίσει χρόνο.


Άλλωστε οι επιτροπές που κουβεντιάζουν και ξανακουβεντιάζουν το θέμα ώσπου να καλύψουν «επιστημονικά» όσα τους ζητούν οι κυβερνήσεις, δεν είναι καινούργιο φρούτο. Μια παραπλήσια επιτροπή, διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μελετούσε το θέμα χωρίς να καταλήξει σε απόφαση ως το τέλος του 2018. Η επιτροπή της ΝΔ έπρεπε να βγάλει πόρισμα ως τον Ιούνιο του 2020 κι επίσης δεν το έκανε. Όχι γιατί είναι δύσκολο να βρούνε οι αρμόδιοι ποια επαγγέλματα είναι ανθυγιεινά, αλλά γιατί θέλουν να μειώσουν πολύ το κονδύλι κι αυτό θα έχει σαν συνέπεια ν’ αποχαρακτηριστούν κλάδοι που τώρα ανήκουν στα ΒΑΕ και να περιοριστεί ή ακόμα και να καταργηθεί για κάποιους το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη και η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι, παρά τις πολυδιαφημισμένες προσλήψεις, είναι κατά 5.000 λιγότεροι από πέρσι. Τα κενά αγγίζουν τα 40.000. Οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ είναι νοικιασμένες από τον ιδιωτικό τομέα με εξωφρενικά υψηλές τιμές, το ένα μετά το άλλο τα δημόσια εργαστήρια δεν έχουν αντιδραστήρια για να κάνουν τεστ κι έτσι ζεστό χρήμα μεταφέρεται σε τσέπες ιδιωτών. Όσο για τα μέσα προστασίας, μια χειρουργική μάσκα ανά 8ωρο στην καλύτερη… Οι θετικοί στο ιό συνάδελφοι φτάσανε τους 100 και υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί δεν μπαίνουν σε καραντίνα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη για το περιεχόμενο του «πολυαναμενόμενου» πορίσματος. Ούτε να περιμένουμε τίποτα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που αρκούνται σε εκτονωτικές στάσεις εργασίας όταν οι επιτροπές δεν τους περιλαμβάνουν ή δεν βγάζουν αποφάσεις στην προθεσμία που τους όρισε η κυβέρνηση. Επίσης, αν και το θέμα των ΒΑΕ αφορά αρκετές ομοσπονδίες στο δημόσιο, ελάχιστες είναι οι κοινές κινητοποιήσεις. Ο κάθε κλάδος πάει μόνος του κι αυτό μας κάνει όλους πιο αδύναμους.

Ο χαρακτηρισμός του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή αυξήσεις στους μισθούς, μειωμένο ωράριο, μέσα και μέτρα προστασίας, λιγότερα χρόνια δουλειάς, μεγαλύτερη σύνταξη κ.ά. θα γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από τους δικούς μας μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες.

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να ζωντανέψουμε τα σωματεία μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε:

  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ–ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!
  • ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ Σ’ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!
  • Ν’ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ! ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ! ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ!
  • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: