Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΕ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

 Εξορμήσεις για το ζήτημα της ανεργίας ξεκίνησε η Ταξική Πορεία, με το παρακάτω κείμενο:

ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΕ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!
ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ – ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Η πολιτική της κυβέρνησης αυτής, όπως και όλων των προηγούμενων, είναι η κοροϊδία απέναντι στους ανέργους. Η ήδη εκτεταμένη ανεργία, μετά την πανδημία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι, κλάδοι ολόκληροι, όπως ο επισιτισμός, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Μπροστά στην απειλή της εξαθλίωσης, οι άνεργοι πρέπει να οργανωθούνε! Χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν πλέον το νοίκι, το ρεύμα, το νερό και άλλες βασικές ανάγκες. Απέναντι τους, η κυβέρνηση «καθάρισε» πετώντας  μερικά ξεροκόμματα για επιδόματα, που δεν φτάνουν για τίποτα. Ακόμα και το επίδομα ανεργίας, δεν επαρκεί για την επιβίωση. Αλλά και αυτό το επίδομα, φρόντισαν να το κάνουν απλησίαστο, δυσκολεύοντας τις προϋποθέσεις. Χιλιάδες μαύροι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, που δεν τους κολλούσε τα ένσημα η εργοδοσία, έχουν μείνει κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι, και ακούνε ότι εκείνοι φταίνε, επειδή σύρθηκαν να δουλέψουν κάτω από την πίεση της ανεργίας. 

Οι άνεργοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να οργανωθούμε με τους συναδέλφους τους κλάδου μας, αλλά και των άλλων κλάδων. Να συγκροτήσουμε επιτροπές. Να απαιτήσουμε από τα σωματεία μας  να μας γράψουν, και να καλέσουν κινητοποιήσεις. Να βγούμε στο δρόμο και να φωνάξουμε, να απαιτήσουμε.

Όχι ψίχουλα! Αυτά που δικαιούμαστε! Να καλύψουμε τις ανάγκες μας! Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Άμεση κάλυψη των λογαριασμών για όσους δεν έχουν εισόδημα σε ρεύμα, νερό, στέγαση -να μην πεταχτεί κανείς στο δρόμο. Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη και ελεύθερες μετακινήσεις στα ΜΜΜ. Να μη συνηθίσουμε την εξαθλίωση! Να μην περιμένουνε τα έκτακτα επιδόματα, ίσα για να «βγει ο μήνας». Την ίδια στιγμή, δίνουν και παίρνουν τα δισεκατομμύρια για την στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, και για νέα τα εξοπλιστικά.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ, λένε ότι φτιάχνουν προγράμματα «επιδότησης της εργασίας». Στην πραγματικότητα, επιδοτούνε τα αφεντικά, καλύπτοντας από τους κρατικούς προϋπολογισμούς όλες τις εργοδοτικές υποχρεώσεις, για να πετάξουν τον κόσμο πάλι πίσω στην ανεργία. Οι άνεργοι δεν έχουν ανάγκη από τέτοια προγράμματα ανακύκλωσης της μιζέριας. Έχουν ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η δουλειά δεν είναι «ατομική επιλογή». Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Είναι ζήτημα λαϊκής πάλης.

Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να δουλέψει και να ζει από τη δουλειά του. Η κυβέρνηση και το σύστημα λένε ότι η δουλειά είναι μια ατομική «επιλογή», με βάση τα «προσόντα» που συλλέγει ο καθένας για το βιογραφικό του. Λένε ότι οι άνεργοι παίρνουν τα επιδόματα από τεμπελιά. Ή τα ρίχνουν στους πρόσφυγες και μετανάστες.

ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ. Η ανεργία δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της επιδίωξης των εργοδοτών  για όλο και περισσότερα κέρδη. «Αν δε θες να δουλέψεις με αυτές τις συνθήκες, εκατό περιμένουν στην ουρά». Αυτή είναι η πρώτη απάντηση σε κάθε εργατική διεκδίκηση. Οι εκμεταλλευτές μαζεύουν όλο τον πλούτο που έφτιαξαν οι εργαζόμενοι, και όταν δεν μπορούν να κερδίσουν πλέον άλλο, κλείνουν την παραγωγή και δημιουργούν την ανεργία. Έτσι προκλήθηκε η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό το λόγο γίνονται οι πόλεμοι. Για τα κέρδη των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών.

Άνεργοι και εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε από κανένα «σωτήρα».  Μονάχα ο λαός σώζει το λαό, μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα.      

  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ.
  • ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ (ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ).
  • ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΝΕΡΓΟΥ.
  • ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: