Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοίγουν «κανονικά» οι παιδικοί σταθμοί την 1η Σεπτέμβρη;

Οι ειδικοί του συστήματος έκριναν ότι τα βρέφη και τα μικρά νήπια, αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό, έτσι αποφάσισαν χωρίς κανένα ουσιαστικό υγειονομικό μέτρο ν’ ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη χώρα. Τη στιγμή που οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν σε ακατάλληλες αίθουσες, με 25 νήπια ή 12 βρέφη, η μάσκα ανάγεται στο υπέρτατο (και μοναδικό) μέτρο, που «αρκεί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παραβλέπονται εξάλλου οι ιδιαιτερότητες του χώρου, όπως η περίοδος των προσαρμογών των παιδιών σ’ ένα ξένο περιβάλλον. Θεωρητικά, κάθε τμήμα θα προαυλίζεται ξεχωριστά, ωστόσο όσοι εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς ξέρουν ότι η υποδοχή όλων των παιδιών το πρωί γίνεται συνήθως σε μία αίθουσα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Κανένα από τα τέσσερα υποτιθέμενα μέτρα δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο μόνος λόγος ύπαρξης αυτών των μέτρων είναι για να δικαιολογήσουν το άνοιγμα των παιδικών σταθμών.
Όλους αυτούς τους μήνες προσπαθούν να μας πείσουν ότι, με κατασταλτικά και φοροεισπρακτικά μέτρα, αντιμετωπίζουν την πανδημία. Στους χώρους των παιδικών σταθμών, παρά τις αυξημένες ανάγκες, νέες προσλήψεις δεν έγιναν ώστε να μειωθούν τα παιδιά μέσα στις αίθουσες. Αντίθετα, δήμαρχοι επιδιώκουν απολύσεις. Μέσα στον Αύγουστο που οι σταθμοί ήταν κλειστοί, ο δήμος Αλίμου ανακοίνωσε σε 16 συμβασιούχους ότι απ’ το Σεπτέμβρη δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Στην ανεργία στέλνει και ο δήμαρχος Περιστερίου 18 συμβασιούχους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι ειδικά οι εργαζόμενοι στο Περιστέρι την περίοδο της καραντίνας γίνανε λάστιχο, δουλεύοντας καθημερινά από το σπίτι τους για να «απασχολούν» τα παιδιά των δημοτών-ψηφοφόρων του δημάρχου.

Οι παιδικοί σταθμοί θ’ ανοίξουν «κανονικά» κατά τα άλλα, γνωρίζοντας ήδη ότι οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού δεν έχουν γίνει και ότι υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα θερμομέτρησης εξ αποστάσεως κ.ά.) δεν έχει εξασφαλιστεί, όπως δεν έχει εξασφαλιστεί και υγειονομικό πρωτόκολλο για την ασφαλή λειτουργία, τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κτλ. Επιπλέον, ενώ πολλοί παιδικοί σταθμοί έχουν μετατραπεί σε βρεφικούς λόγω της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εργασίες για την πραγματική μετατροπή τους με αίθουσες αλλαγής, κούνιες κτλ. δεν έχουν γίνει. Αν αυτά είναι φανερά από τώρα, ακόμα περισσότερα προβλήματα θα φανούν μετά το άνοιγμα.

Κάθε χρόνο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας ανοίγουν με σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα, φέτος όμως προστέθηκε και το θέμα του κορονοϊού. Όπως λειτούργησαν την 1η Ιούνη, μετά το lock down, χωρίς ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα, με ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό αλλά και σε προσωπικό, έτσι αποφάσισαν η κυβέρνηση κι οι δήμαρχοι να τους ανοίξουν και το Σεπτέμβρη. Και την ίδια ώρα που κάνουν πειράματα με την υγεία των παιδιών και των εργαζόμενων, επιδιώκουν να φορτώσουν στο λαό την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας, την οποία αξιοποιεί το σύστημα για να εντείνει την επίθεση σε εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και οι γονείς, εργαζόμενοι ή άνεργοι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και προβλήματα από τη πρώτη Σεπτέμβρη κι έπειτα. Με το άνοιγμα των σταθμών, οι εργαζόμενοι μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπείς όρους και κυρίως με ασφάλεια για την υγεία και τη ζωή τόσο των εργαζόμενων όσο και των παιδιών και των οικογενειών τους.
  • ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!
  • ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: