Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!

Έξαρση της πανδημίας έφερε το καλοκαίρι και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι ακόμα χειρότερες. Μπροστά στα κέρδη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, η ζωή και η υγεία του λαού ουδέποτε βάραιναν ιδιαίτερα για την κυβέρνηση. Από την πρώτη φάση του κορονοϊού μέχρι και σήμερα που αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί κι οι διασωληνωμένοι, η κυβέρνηση και το σύστημα συνολικά απέδειξαν την απροθυμία ν’ αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη για την ουσιαστική προστασία του λαού. Με μπόλικη προπαγάνδα, αλλά και καταστολή προσπάθησε και προσπαθεί από τη μια να κρύψει τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις και τις επικίνδυνες συνέπειες των επιλογών της και, απ’ την άλλη, να προωθήσει παραπέρα κάθε πλευρά της αντιλαϊκής και αντεργατικής της πολιτικής, αξιοποιώντας ιδιαίτερα την πανδημία.
Οι συνθήκες που αντιμετώπιζε όποιος απευθυνόταν σε νοσοκομείο ήταν τραγικές, εξαιτίας των κατευθύνσεων που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Η έλευση του κορονοϊού τις χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο. Κι αν με αίσθημα αυτοπροστασίας ο λαός πέτυχε μια πρώτη ύφεση, αυτή χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και όχι τις τεράστιες ανάγκες στα νοσοκομεία. Το νέο κύμα της πανδημίας ήδη δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα και για το λαό και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις με πολύ χειρότερους όρους.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - παρά τις πολυδιαφημισμένες προσλήψεις για την πανδημία - είμαστε φέτος λιγότεροι από πέρσι κατά 5.000, σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών. Ένας στους πέντε παραμένουν συμβασιούχοι. Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όχι μόνο δεν περιορίζονται, αλλά αυξάνονται.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβουμε πόσο απροστάτευτοι είμαστε απέναντι στον ιό. Τα περιβόητα «μέτρα προστασίας» για τους συναδέλφους στα τμήματα είναι μια χειρουργική μάσκα για 8 ώρες. Σε κάποιες δομές εκτός των κυρίως νοσηλευτικών χώρων δίνεται μια μάσκα τη βδομάδα (!) για κάθε εργαζόμενο. Ήδη πλησιάζουν τους 100 οι συνάδελφοί μας που κόλλησαν τον κορονοϊό κι αρκετές εκατοντάδες είναι αυτοί που μπήκαν σε καραντίνα. Όσοι επιστρέφουν από άδεια, κάνουν το τεστ κι εργάζονται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Σε νοσοκομείο έγινε καταγγελία ότι απλώς πήραν τα δείγματα των εργαζόμενων και δεν τα επεξεργάστηκαν.

Όσο για τα κρεβάτια ΜΕΘ (που ως και θα διπλασιαστούν μέχρι το χειμώνα, σύμφωνα με το υπουργείο), τα περισσότερα είναι νοικιασμένα απ’ τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στη διπλή τιμή από αυτά του δημοσίου. Δεν ξέρουμε στ’ αλήθεια πόσο αυξήθηκαν τα κρεβάτια στις εντατικές - αν αυξήθηκαν καθόλου - είναι όμως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι, ακόμα κι όταν μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού, ασθενείς που χρειάζονται εντατική εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι. Είναι φανερό ότι, ακόμη κι αν στοιχειωδώς λειτουργούν κάποιες ΜΕΘ, αυτό οφείλεται στην αποψίλωση από προσωπικό άλλων τμημάτων των σχετικών νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση με τα επικοινωνιακά της παιχνίδια δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα αλλά να μεταθέσει τις ευθύνες και το κόστος σε μας. Όλες οι κινήσεις της στοχεύουν στη χειροτέρευση των όρων περίθαλψης του λαού και των όρων δουλειάς των υγειονομικών, ενώ σταθερή παραμένει η κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης. Η πανδημία όμως είναι εδώ και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται αύξηση του προσωπικού, άνοιγμα νοσοκομείων και δομών υγείας, μέτρα προστασίας όλων των εργαζόμενων και πολλά κρεβάτια ΜΕΘ.

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την απραξία της συνδικαλιστικής ηγεσίας, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, με γενικές συνελεύσεις και μαζικούς αγώνες για:
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ–ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!
  • ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ Σ’ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!
  • Ν’ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ! ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ! ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ!
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!
  • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: