Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας (13-14 Οκτώβρη)

Ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας:

3 χρόνια έχουν περάσει από την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21) και οι επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων είναι φανερές. Το εργασιακό περιβάλλον έχει αλλάξει προς το χειρότερο ενώ οι αντιστάσεις που πρέπει να προβληθούν είναι πολύ πιο κάτω των περιστάσεων. Ιδιαίτερα για τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων, τα νέα δεδομένα έχουν να κάνουν με το επιπλέον ξεχείλωμα των ωραρίων και των βαρδιών, ενώ η πάλαι ποτέ κατοχυρωμένη Κυριακάτικη αργία έχει μείνει στα αζήτητα.

Μπροστά σε αυτόν τον ορυμαγδό της επίθεσης τα σωματεία μας θα έπρεπε να σηκώσουν ανάστημα και να μπουν μπροστά στη μάχη για την ανατροπή του νόμου. Οι λόγοι για μια τέτοια μάχη περισσεύουν, ένας από αυτούς είναι και οι διατάξεις που δίνουν το ελεύθερο στο κράτος να βάλει χέρι στα σωματεία. Τα Μητρώα Πραγματικών Δικαιούχων, το ΓΕΜΗΣΟΕ, οι ηλεκτρονικές εκλογές καραδοκούν με στόχο να βγάλουν έκτος νόμου την ταξική συνδικαλιστική δράση, την απεργία, την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θέλει σωματεία ελεγχόμενα και προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του κράτους και της εργοδοσίας.

Σε τέτοιες συνθήκες πραγματοποιούνται και οι εκλογές στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, εκλογές που απαιτούν την καλύτερη δυνατή συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου γύρω από το σωματείο. Παρ’ όλα αυτά στην τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση (29/09), που θα όριζε και τις αρχαιρεσίες, η διοίκηση του συλλόγου πρότεινε διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών παράλληλα με τη δια ζώσης διαδικασία. Μπροστά σε αυτήν την αντικαταστατική πρόταση η Ταξική Πορεία επέμεινε στη θέση της για διεξαγωγή εκλογών μόνο δια ζώσης και αυτό γιατί οι ηλεκτρονικές διαδικασίες έχουν στοιχεία εκφυλισμού που δημιουργούν έφορο έδαφος για την επίθεση της κυβέρνησης στα σωματεία. Τελικά η πρότασή μας μειοψήφησε και για πρώτη φορά θα γίνει εξ αποστάσεως ψηφοφορία στον ΣΕΥΠ.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη είναι απόφαση της διοίκησης που πάει αρκετά βήματα πίσω την πραγματική οργάνωση του κλάδου. Αντίστοιχες ηλεκτρονικές διαδικασίες δρομολογεί και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΜΕ), που είναι και ο εμπνευστής τους, όχι μόνο στα σωματεία που ελέγχει αλλά και στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας Διοίκησης του ΕΚΠ (18/10). Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το δυνάμωμα των συλλόγων και των σωματείων ή την χρήση της τεχνολογίας για τη διευκόλυνση των εργαζομένων, όπως μας λένε. Το μόνο που καταφέρνουν είναι η μετατροπή των συνδικαλιστικών οργάνων σε σφραγίδες, που υποτάσσονται στη νομιμότητα και τη συνδιαλλαγή. Για όλους αυτούς τους λόγους η Ταξική πορεία αποσύρει τη συμμετοχή της στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου και καλεί τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτήν τη διαλυτική διαδικασία.

Η Ταξική Πορεία μπορεί να απέχει από αυτές τις εκλογές, όμως δεν θα πάψει ποτέ να συμμετέχει στον αγώνα για την ταξική ανασυγκρότηση των οργάνων πάλης μας. Η συσπείρωση των εργαζομένων και η ζωντανή συμμετοχή τους στις διαδικασίες του συλλόγου είναι προϋπόθεση για τις αγωνιστικές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν ενάντια στην αντεργατική επέλαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας για δουλειά με δικαιώματα δεν συμβιβάζονται και δεν προσαρμόζονται στις απαιτήσεις αυτών που εκμεταλλεύονται τον κόπο και τη δουλειά μας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ.

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (4808/21).

Δεν υπάρχουν σχόλια: