Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Για τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων για την υπογραφή ΣΣΕ

Στην κατεύθυνση υπογραφής ΣΣΕ κινείται το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (ΣΜΔ) στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, με τις διακηρύξεις για «υπογραφή ΣΣΕ εδώ και ώρα» να δίνουν και να παίρνουν από την πλευρά του ΔΣ. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Σωματείου, το Σάββατο 28/09, με επίδικο την ψήφιση σχεδίου ΣΣΕ.

Γενικώς, σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, οι μισθοί εξακολουθούν να είναι στα πατώματα και η μόνη διέξοδος που προτείνει το σύστημα στους εργαζόμενους είναι να δουλεύουν 13 ώρες για να βγει ο μήνας, η υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς είναι περισσότερο από αναγκαία. 

Το ερώτημα είναι πως, ποιος και με ποιόν τρόπο θα παλέψει εν τέλει για αυτήν την ΣΣΕ;

Η απάντηση που δίνει στο παραπάνω ερώτημα, η κάθε δύναμη που παρεμβαίνει στο κίνημα, είναι διαφορετική. 

Η Γενική Συνέλευση στις 28/09, είναι ενδεικτική μιας και όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε μόνο στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο δυνάμεων που είναι στο ΔΣ (ΠΑΜΕ και ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ στην οποία παρεμβαίνουν το ΝΑΡ και η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ) για το ποια από τις δύο έχει το πιο καλό σχέδιο ΣΣΕ, χωρίς να ανοιχτεί καθόλου το ζήτημα του πως θα συγκροτηθεί ο κλάδος, για να παλέψει για αυτή τη ΣΣΕ. Τίθεται λοιπόν το εξής ερώτημα: η υπογραφή ΣΣΕ απαιτεί την εμπλοκή της βάσης του σωματείου που θα δώσει μια μάχη με ουσιαστικούς όρους, ή μήπως αρχίζει και τελειώνει σε μια διακήρυξη για υπογραφή ΣΣΕ εδώ και τώρα?

Ως Ταξική Πορεία θέσαμε το ζήτημα ότι η μάχη για ΣΣΕ είναι μια μάχη παρατεταμένη και με διάρκεια που δεν αφορά μόνο το ΣΜΔ αλλά συνολικά το εργατικό κίνημα και τη δυνατότητά του να τα βάλει με την αποσυγκρότηση, τη διαλυτική κατάσταση στα σωματεία και την ήττα. Ένας τέτοιος αγώνας απαιτεί την άμεση και μαχητική εμπλοκή της βάσης του σωματείου. Όσο λοιπόν νομικά άρτιο και να είναι το περιεχόμενο μιας ΣΣΕ, αποτελεί κενό χαρτί όσο η βάση του σωματείου δεν συγκροτείται σε κατεύθυνση διεκδίκησης και πάλης, ώστε να αποτελέσει πραγματικό μοχλό πίεσης προς την εργοδοσία τόσο για την υπογραφή ΣΣΕ όσο και για την υπεράσπιση στην πράξη όσων δικαιωμάτων αυτή θα κατοχυρώσει.

Ακολουθεί το πλαίσιο που κατατέθηκε από την Ταξική Πορεία.

ΠΛΑΙΣΙΟ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΜΔ

ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ!

ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΣΕ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δουλειά-σκλαβιά ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, για «να πάει μπροστά η χώρα», βυθίζοντας τον λαό της ακόμα πιο κάτω. Το σφίξιμο των δημοσιονομικών κανόνων, που επιβάλλει η πρόσδεση στα συμφέροντα των Ευρωπαίων και Αμερικάνων εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης με τους υπόλοιπους επίδοξους κυρίαρχους του πλανήτη, μεταφράζεται σε σφίξιμο του ζωναριού για τον λαό.

Μισθοί πείνας, ατελείωτα ωράρια, ακρίβεια και εργοδοτικά εγκλήματα σκιαγραφούν την καθημερινότητα για τον εργαζόμενο λαό, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται νέος γύρος επίθεσης με πετσόκομμα του επιδόματος ανεργίας και νέα έφοδο στην κοινωνική ασφάλιση.

Όλα τα παραπάνω συντελούνται σε μία περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος ανεβάζοντας την επικινδυνότητα σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την ανθρωπότητα. Παράλληλα το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ συνεχίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και βομβαρδίζει το Λίβανο, διαμορφώνοντας όρους για επέκταση της σύρραξης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή η ντόπια άρχουσα τάξη έχει μετατρέψει ολόκληρη την Ελλάδα σε πλατφόρμα εξόρμησης των αμερικανονατοϊκών! Θέλουν ο λαός και η νεολαία να μετατραπούν σε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών και των υποτακτικών τους.

Οι μισθωτοί και οι ασκούμενοι δικηγόροι αντιμέτωποι με την εργασιακή βαρβαρότητα

Βιώνουμε την ίδια επίθεση που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων. Η απουσία συμβάσεων εργασίας, το βάπτισμά μας ως συνεργάτες και η απόκρυψη της πραγματικής σχέσης εργασίας που μας συνδέει με τον εργοδότη, έρχεται να μας στερήσει ακόμα και βασικά εργατικά δικαιώματα, που έχει κατοχυρώσει το εργατικό κίνημα με τους αγώνες του. Η εκμετάλλευση που βιώνουμε εντείνεται συνεχώς μετατρέποντας την καθημερινότητά μας σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου. Αν τυχόν σηκώσουμε κεφάλι θέλουν να μπορούν να μας δείχνουν την πόρτα σαν να μην τρέχει και τίποτα!

Θέλουν να μας πείσουν ότι αποτελεί κανονικότητα η πλήρης διάλυση και ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων. Εξαντλητικά ωράρια με καθημερινά 12ωρα διαμορφώνουν μια ασφυκτική καθημερινότητα ώστε όλη μας η ζωή να είναι η δουλειά! Να μην προλαβαίνουμε καν να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε! Φυσικά μέσα σε όλα αυτά ούτε λόγος για υπερωριακή αμοιβή! Αντιθέτως οι μισθοί δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά.

Η εργοδοσία αποτινάζει από πάνω της κάθε υποχρέωση και την φορτώνει στις δικές μας πλάτες. Ενώ αμειβόμαστε με ψίχουλα καλούμαστε να καταβάλλουμε κάθε μήνα υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια στιγμή που η φορομπηξία εντείνεται. Προκαλεί οργή η ευκολία με την οποία το σύστημα μας «τιμωρεί» αν καθυστερήσουμε έστω και στο ελάχιστο να καταβάλουμε τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες βεβαιώνονται κατευθείαν στο ΚΕΑΟ. Πλήθος συναδέλφων βρίσκονται ξαφνικά ανασφάλιστοι επειδή χρωστούν ακόμα και 1 ευρώ, αναγκασμένοι να περιμένουν στις ατελείωτες ουρές των υποστελεχωμένων ΕΦΚΑ για να αποκτήσουν ξανά δικαίωμα ασφάλισης!

Να οργανωθούμε και να παλέψουμε για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Αυτό που χρειαζόμαστε για να βγούμε απ’ αυτή την απάνθρωπη καθημερινότητα που μας έχει επιβάλει το σύστημα για τις δικές του ανάγκες, είναι πραγματικούς, μαζικούς αγώνες. Οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Κεντρική αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές επιλογές, τους αντεργατικούς νόμους, το χτύπημα του ελεύθερου συνδικαλισμού, τις διώξεις και τις απολύσεις. Κυβέρνηση και κεφάλαιο επιστρατεύουν την τρομοκρατία, την απαγόρευση της απεργίας, τον ασφυκτικό έλεγχο των σωματείων μας, για να μας εξαναγκάζουν σε συνθήκες σκλαβιάς. Εμείς πρέπει να χτίσουμε τις δικές μας δυνάμεις, για την αντίσταση στην επίθεση που δεχόμαστε και τη διεκδίκηση δουλειάς και ζωής με δικαιώματα.

Οι διεκδικήσεις μας μπροστά! Όχι στις «εικονικές» μάχες!

Απέναντι στην επίθεση που εξαπολύεται δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι! Είναι αναγκαία η διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος της ζωής και διεύρυνση εργασιακών δικαιωμάτων. Η διεκδίκηση αυτή είναι μια πολύ σημαντική και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη υπόθεση τόσο για το κλάδο των μισθωτών δικηγόρων όσο και συνολικά. Είναι μια μάχη παρατεταμένη και με διάρκεια που δεν αφορά μόνο το ΣΜΔ αλλά συνολικά το εργατικό κίνημα και τη δυνατότητα του να τα βάλει με την αποσυγκρότηση, τη διαλυτική κατάσταση στα σωματεία και την ήττα.

Ένας τέτοιος αγώνας απαιτεί την άμεση και μαχητική εμπλοκή της βάσης του σωματείου. Μέσα από συχνές γενικές συνελεύσεις, μέσα από την πολιτικοποίηση του κόσμου, μέσα από παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς και με στόχο τη μαζικοποίηση του σωματείου. Απαιτεί την ανάδειξη/κινητοποίηση γύρω από τα βασικά αιτήματα-διεκδικήσεις του κλάδου. Αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει και την πάλη για ΣΣΕ. Μόνο έτσι θα πιεστούν οι εργοδοσίες για να υπογράψουν ΣΣΕ. Από τον εργαζόμενο κόσμο που θα παλεύει για αυτήν. Δεν θα πρέπει να προσπερνάμε την πλατιά μάζα των συναδέλφων, γιατί αυτή θα την εφαρμόσει και αυτή θα την υπερασπιστεί σε περίπτωση αμφισβήτησης.

Το διάστημα από την άνοιξη μέχρι σήμερα το  ΔΣ του σωματείου συζητάει για το περιεχόμενο της σύμβασης ξεκομμένα από την διεκδικητική δυνατότητα του κλάδου, μακριά και έξω από τη πλατιά βάση του σωματείου,  χωρίς να δημιουργεί όρους μαζικής διεκδίκησης, χωρίς να ενεργοποιεί και να προετοιμάζει τον κλάδο για την δύσκολη και παρατεταμένη μάχη που ανοίγεται μπροστά.

Πιο συγκεκριμένα τη περίοδο που διανύουμε το ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς και ο συλλογικός τρόπος διεκδίκησης τους μέσω ΣΣΕ τίθεται με επιτακτικούς όρους και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί ανάγκη επιβίωσης των εργαζόμενων μαζών από την κρίση και την καταιγίδα αυξήσεων. Ένας τέτοιος αγώνας  δεν αποτελεί μάχη τακτικής. Δεν πρέπει να εξελίσσεται για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους. Η έκβαση του δεν θα κριθεί από το πόσο «ολοκληρωμένο» και «άρτιο» είναι το περιεχόμενο της σύμβασης,  αλλά από το κατά πόσο ο κλάδος και η βάση του σωματείου είναι προετοιμασμένη και αποφασισμένη, με ότι αυτό συνεπάγεται, να δώσει μια μάχη με διάρκεια και βάθος.  Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας έχει να αντιμετωπίσει την εργοδοσία, το κεφάλαιο, το κράτος και τους μηχανισμούς του που έχουν άμεσο και στρατηγικό  συμφέρον στον ατομικό δρόμο, τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση. Ένας τέτοιος αγώνας απαιτεί την άμεση και μαχητική εμπλοκή της βάσης του σωματείου. Απαιτεί την ανάδειξη/κινητοποίηση γύρω από τα βασικά αιτήματα-διεκδικήσεις  του κλάδου. Προϋποθέτει τη σύνδεση με τη βάση και τους εργασιακούς χώρους, το πραγματικό κύτταρο του σωματείου.

Παλεύουμε για:

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να καλύπτουν το κόστος ζωής
  • Πρόσληψη με βάση την πραγματική σχέση εργασίας
  • Πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους! 5ήμερο – 8ωρο
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη
  • Ανατροπή των νόμων Χατζηδάκη- Γεωργιάδη
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και την απεργία
  • Έξω οι φονιάδες των λαών από τη Γάζα και το Λίβανο
  • Καμία εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των φονιάδων των λαών

 Αποφασίζουμε:

  • Εξόρμηση του σωματείου σε χώρους δουλειάς για την προπαγάνδιση της ανάγκης υπογραφής ΣΣΕ και την εγγραφή νέων μελών στο σωματείο.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση για το νέο δικαστικό χάρτη, Τρίτη 1/10 στις 10πμ, στον Άρειο Πάγο.
  • Συμμετοχή στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, Δευτέρα 7/10, στις 7μμ, πάρκο Ελευθερίας και πορεία στις πρεσβείες ΗΠΑ – Ισραήλ.
  • Νέα Γενική Συνέλευση στις 2/11/2024.


Δεν υπάρχουν σχόλια: