Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και τη συλλογική δράση


Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με την κλήση σε ΕΔΕ όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης της 7ης Φεβρουαρίου, καθώς και δύο ακόμα μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) και εργαζομένων στο ΕΚΠΑ, εκ των οποίων ο ένας (συμβασιούχος, γαρ) απειλείται και με απόλυση.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ στη Γενική του Συνέλευση της 7ης Φλεβάρη πήρε απόφαση για συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου που στεγάζεται το ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου) στις 12/2 με σκοπό το μπλοκάρισμα των τηλε-εξετάσεων. Η κινητοποίηση αυτή στόχευε στη στήριξη του φοιτητικού αγώνα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Πράγματι, οι εργαζόμενοι/ες του ΕΚΠΑ, από κοινού με τους συλλόγους ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ και τους φοιτητικούς συλλόγους, διεκδίκησαν και κατάφεραν να ανασταλεί η λειτουργία του δικτύου για περίπου 75 λεπτά, με αποτέλεσμα την ακύρωση των προγραμματισμένων για εκείνη την ώρα εξετάσεων. Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό εκτός ΕΚΠΑ, πήρε διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα και στα πανελλαδικά τηλεοπτικά κανάλια ως νίκη των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να ενοχλήσει και να προκαλέσει αντιδράσεις: από τη μια η αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση, από την άλλη η αναδίπλωση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, οι οποίες έθεσαν σε αναστολή καθηκόντων συμβασιούχο συνάδελφο και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ και πρακτικά σε απόλυση, αφού πλησιάζει η λήξη της σύμβασής του, με κίνδυνο τη μη ανανέωσή της. Παράλληλα, κάλεσαν σε ΕΔΕ τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης που πήρε την απόφαση για την κινητοποίηση αυτή.

Οι διώξεις των συναδέλφων/ισσών για τη συνδικαλιστική τους δράση, για τη στήριξη της υλοποίησης της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους, είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τους αντεργατικούς-αντισυνδικαλιστικούς νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και με την καταστολή αγώνων που επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Από τις κλήσεις, ανά την Ελλάδα, διευθυντ(ρι)ών υπό κατάληψη σχολείων σε αστυνομικά τμήματα και τις διώξεις εκπαιδευτικών, ως την εισβολή ΜΑΤ σε σχολεία και σχολές υπό κατάληψη, ως τα δακρυγόνα, το ξύλο, τις συλλήψεις στις πορείες, η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την τρομοκράτηση και την καταστολή για να συνεχίσει τη συνολικά αντιλαϊκή της πολιτική.

Από την κατάρρευση των υποδομών και τις συνεπακόλουθες απώλειες ζωών και καταστροφές περιουσιών (φωτιές στο Μάτι και την Εύβοια, τρένο στα Τέμπη, πλημμύρες στη Θεσσαλία και πόσα άλλα) ως την ακρίβεια και λιτότητα σε σημείο που να στερούμαστε βασικά αγαθά και το ρεύμα. Από την αγορά πανάκριβου πολεμικού οπλισμού και την απόλυτη πρόσδεση της χώρας στις στρατιωτικές επιταγές των ΗΠΑ ως την πλήρη υποταγή στις διαταγές της ΕΕ για την οικονομία της χώρας. Από την καταστροφή των δημόσιων νοσοκομείων και της δωρεάν περίθαλψης-υγείας ως τους μισθούς πείνας και την επίθεση σε όποιο εργασιακό δικαίωμα υπάρχει ακόμα. Από την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών ως την κατάργηση της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η αστική τάξη με εκφραστή την εκάστοτε κυβέρνησή της προσπαθεί να «τελειώνει» με τα δικαιώματα του λαού αυτού.


Ωστόσο, το δικαίωμα του λαού στη μόρφωση, όπως και η δυνατότητά του να αγωνίζεται και να διεκδικεί είναι απαράβατοι όροι ζωής. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε κινητοποίηση «ενοχλεί», οποιοσδήποτε αγώνας ξεσκεπάζει τις αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης και όποιο επιτυχημένο κίνημα σπάει το προσωπείο της παντοδυναμίας της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι διώξεις συναδέλφων/ισσων στο ΕΚΠΑ και στο πλαίσιο αυτό εμείς δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και στην αμέριστη συμπαράστασή μας.
  • Η απόλυση, η ΕΔΕ και η τρομοκρατία ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
  • Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη και να παρθεί πίσω τώρα η απόλυση του συναδέλφου. 
  • Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: