Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Τα “ατυχήματα” των εργατών είναι δολοφονίες των εργοδοτών! Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής!

 Προκήρυξη της Ταξική Πορείας για το θάνατο του εργάτη στη Ζώνη στο Πέραμα.

 

Τρεις εργάτες καταπλάκωσε χτες το μεσημέρι το πτερύγιο προπέλας που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν σε πλοίο ανελκυσμένο στη μια απ' τις πλωτές δεξαμενές του Περάματος, όταν έπεσε η σκαλωσιά στην οποία δούλευαν. Ο γερανός ήταν παλιός και δεν υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας, ένα λαμάκι δηλαδή που κοστίζει 10 λεπτά. Ο 47χρονος εργάτης, χειριστής γερανού, έχασε τη ζωή του και οι άλλοι δύο είναι βαριά τραυματισμένοι.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που υπόσχονται οι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Τα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει πλέον ημερήσια διάταξη. Τα διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, το πάρτυ της εργοδοσίας στις πλάτες των εργαζομένων, με την ανοχή αλλά και την συμμετοχή του κράτους είναι η αιτία των εργατικών ατυχημάτων. Το κεφάλαιο και η εκάστοτε εργοδοσία θεωρούν τους εργάτες αναλώσιμους. Αδιαφορούν πλήρως για τη ζωή τους, αρκεί να βγει η παραγωγή με το φθηνότερο δυνατό κόστος. Η ασυδοσία του κεφαλαίου δεν θα σταματήσει να θυσιάζει την εργατική τάξη και το λαό. Αντίθετα, θα κάνει τα πάντα για να αναπαραχθεί και να κερδοφορήσει με οποιοδήποτε κόστος, χύνοντας ολοένα και περισσότερο ιδρώτα και αίμα εργατών.

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα! Την ευθύνη για τον νεκρό εργάτη και τους δύο τραυματισμένους την έχει η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις που με την αντεργατική πολιτική τους στρώνουν το έδαφος για τα συνεχή εγκλήματα κατά των εργαζομένων. Με τις πλάτες του κράτους, τις αντεργατικές του νομοθετικές ρυθμίσεις, την πρακτική μηδενικών ελέγχων στους χώρους εργασίας, η εργοδοσία τσακίζει στην κυριολεξία τους εργαζομένους. Διαμορφώνει εργασιακά κάτεργα, όπου επικρατεί η εντατικοποίηση, τα λειψά μέτρα προστασίας και η έλλειψη προσωπικού. Δε διστάζουν να θυσιάζουν τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων στον βωμό τους κέρδους.

 

Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!

Η οργή και η αγανάκτησή μας να γίνει ορμή αγώνα ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας, των διαλυμένων εργασιακών δικαιωμάτων και των εργατικών ατυχημάτων. Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενες μάζες χρειάζεται να απαντήσουν στην εργασιακή βαρβαρότητα που έχει επιβάλει το σύστημα. Η συγκρότηση μαζικού, αγωνιστικού εργατικού κινήματος μπορεί να αποτελέσει απάντηση αντίστασης στις άθλιες συνθήκες, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις. Κόντρα στην ηττοπάθεια και την τρομοκρατία, κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες και τις ψεύτικες υποσχέσεις, που σκοπό έχουν να κρύψουν ότι η αντεργατική επίθεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, απ’ την επόμενη κυβέρνηση. Κόντρα στη λογική της ανάθεσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Με τα σωματεία τους, με τις συλλογικές τους διαδικασίες, να οργανωθούν και να παλέψουν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν το δρόμο του μαζικού αγώνα. Του μόνου δρόμου που μπορεί να οδηγήσει σε νίκες.

·   ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

·   ΌΧΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

·   ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

 ·   ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: