Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

47χρονος εργάτης νεκρός και δύο τραυματίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Τρεις εργάτες καταπλάκωσε σήμερα το πτερύγιο προπέλας που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν σε πλοίο ανελκυσμένο στη μια απ' τις πλωτές δεξαμενές του Περάματος, όταν έπεσε η σκαλωσιά στην οποία δούλευαν. Ο ένας εργάτης, χειριστής γερανού, μεταφέρθηκε στο Τζάνειο χωρίς τις αισθήσεις του και έχασε τελικά τη ζωή του. Ένας ακόμα εργάτης βρίσκεται στο Τζάνειο τραυματισμένος στο πόδι και ένας σε ιδιωτική κλινική, χτυπημένος στο κεφάλι.

Οι τρεις εργάτες πλήρωσαν την πίεση να βγει η δουλειά όσο γίνεται πιο γρήγορα, την εντατικοποίηση, τα λειψά μέτρα προστασίας, πιθανότατα και την έλλειψη προσωπικού. Πλήρωσαν με το αίμα τους τις επιλογές της εργοδοσίας.

Η εργοδοσία, οι εργολάβοι, οι πλοιοκτήτες, όλοι όσοι είχαν να κερδίσουν απ' την εκμετάλλευση της δουλειάς των εργατών έχουν την ευθύνη γι' αυτό το έγκλημα. Πριν λίγες βδομάδες, άλλωστε, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη είχαν αναδείξει με την απεργιακή τους κινητοποίηση τα προβλήματα που προκαλεί η άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν συλλογική σύμβαση και να διασφαλίσουν ανθρώπινους και ασφαλείς όρους δουλειάς.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που υπόσχονται οι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος της εκμετάλλευσης. Αυτοί που μας καλούν να τους χειροκροτήσουμε επειδή λειτουργούν τα Ναυπηγεία Σύρου, όπου σκοτώθηκε εργάτης μερικούς μήνες νωρίτερα, όλοι δουλεύουν μέσω εργολάβων, με μισθούς πετσοκομμένους για δουλειά εξειδικευμένη. Αυτοί που δείχνουν σαν πρότυπο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου οι εργάτες παραμένουν με χιλιάδες απλήρωτα δεδουλευμένα, χωρίς δώρα, με μισθούς επίσης διαλυμένους. Αυτοί που τα όποια τους «σχέδια» εξαρτώνται απόλυτα από τις επιδιώξεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Ακόμα κι όταν οι συνθήκες οδηγούν σε κάποια δραστηριότητα, οι εργάτες είναι αντιμέτωποι με την επισφάλεια, τον κίνδυνο, τους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς και τα συμπιεσμένα μεροκάματα.

  • Όχι στα εργοδοτικά εγκλήματα!
  • Κανένας εργάτης θυσία στο βωμό του κέρδους!
  • Δουλειά με ουσιαστική ασφάλεια και δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: