Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ WATT+VOLT!

Προκήρυξη της Ταξικής Πορείας που μοιράστηκε στη συγκέντρωση έξω από την Watt & Volt.

 Απολύσεις ξεκίνησε η Watt+Volt, εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες λιανικής, λίγο μετά την εξαγορά της απ’ τον όμιλο Μυτιληναίου. Η κατεύθυνση μάλιστα είναι οι απολύσεις να συνεχιστούν. Μπορεί σαν πρόσχημα και δήθεν «αντικειμενικό κριτήριο» να χρησιμοποιείται η «παραγωγικότητα», η πραγματικότητα όμως είναι ότι η νέα ιδιοκτησία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν βάρος που «δεν μπορεί να απορροφήσει» και «πρέπει» να πετάξει στην ανεργία. Η λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους της εργοδοσίας, της εταιρείας και του ομίλου, είναι αυτή που οδηγεί τις κινήσεις της και ανεξάρτητα απ’ τα τεράστια κέρδη που έχουν καταγράψει όλες οι εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας, σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού.

Εργαλείο προς αξιοποίηση απ’ την εργοδοσία είναι κάθε πτυχή της αντεργατικής πολιτικής, που προωθείται εδώ και πολλά χρόνια. Ο δε «νόμος Χατζηδάκη», πατώντας πάνω στους προηγούμενους νόμους, πρόσθεσε πολλαπλά χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα κι έλυσε ακόμα περισσότερο τα χέρια της εργοδοσίας.

Η μεγάλη κερδοφορία κι η διαδικασία συγκεντροποίησης στον κλάδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταφράζεται σε ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους. Ελαστικές σχέσεις εργασίας για να είναι οι εργαζόμενοι αναλώσιμοι, χαμηλοί μισθοί σε μια περίοδο που η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο και κατάργηση του 8ώρου με μισό διάλειμμα. Μέσα σ’ ένα πιεστικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, που καλούνται να προλάβουν άπιαστους «στόχους», με μόνιμο άγχος και φόβο μήπως κατηγορηθούν για «χαμηλή παραγωγικότητα» και απολυθούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε παραίτηση για να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία, μην αντέχοντας τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η εργοδοσία.

Αποδεικνύεται ξανά και ξανά πως οι αντεργατικοί νόμοι δεν «μένουν στα χαρτιά», αλλά επιβάλλονται και διαμορφώνουν την ακόμα χειρότερη εργασιακή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι. Η ανατροπή της δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως αποτελεί μονόδρομο για την πάλη των εργαζόμενων. Γι’ αυτό απαιτείται συλλογική οργάνωση και αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Μόνο έτσι μπορούμε οι εργαζόμενοι να βάλουμε φρένο στον εργασιακό μεσαίωνα και την εργοδοτική τρομοκρατία, και να βελτιώσουμε τις συνθήκες δουλειάς. Η εργοδοσία δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της με τις απολύσεις. Απαιτείται αποφασιστικός αγώνας για να παρθούν πίσω.

Κόντρα στην ηττοπάθεια και την τρομοκρατία, κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες και τις ψεύτικες υποσχέσεις, που σκοπό έχουν να κρύψουν ότι η αντεργατική επίθεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, απ’ την όποια επόμενη κυβέρνηση. Κόντρα στη λογική της ανάθεσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Με τα σωματεία τους, με τις συλλογικές τους διαδικασίες, να οργανωθούν και να παλέψουν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για συλλογικές συμβάσεις και πραγματικές αυξήσεις.

Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν το δρόμο του μαζικού αγώνα. Του μόνου δρόμου που μπορεί να οδηγήσει σε νίκες.


ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (ν.4808/21)!

ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: