Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ


Με ρήτρα 5000 € ως αποζημίωση στον εργοδότη απειλούνται εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης, αν τολμήσουν να παραιτηθούν από την δουλειά. Παράλληλα με ρήτρα έως 10000€ ως αποζημίωση στον εργοδότη απειλούνται όσοι εργαζόμενοι γνωστοποιήσουν σε συνάδελφο τους εντός και εκτός εργασιακού χώρου τις μισθολογικές απολαβές τους!

Όπως φαίνεται από τις νέες πρακτικές της εργοδοσίας, για την μεγιστοποίηση των κερδών τους θέλουν τους εργαζόμενους να εργάζονται με ακόμη χειρότερους όρους, ως σύγχρονοι δούλοι. Ελαστικές σχέσεις εργασίας για να είναι οι εργαζόμενοι αναλώσιμοι, χαμηλοί μισθοί σε μια περίοδο που η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο και απαγόρευση κάθε επαφής με τον συνάδελφο μας. Ακόμη και το δικαίωμα της παραίτησης είναι υπό αναίρεση σε μια λογική ότι ο εργαζόμενος «ανήκει» στην επιχείρηση και είναι «υποχρεωμένος» να εργάζεται σύμφωνα με τους ρυθμούς και όρους που απαιτεί η εργοδοσία.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες για νέες και καλές δουλειές, για ανάπτυξη, για νέες αυξήσεις στους μισθούς, για μείωση τιμών, για διευθέτηση του προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου και γενικότερα το προεκλογικό κλίμα «παροχών» καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο. Η αντεργατική πολιτική που προωθείται εδώ και πολλά χρόνια έχει δώσει στην εργοδοσία τα απαιτούμενα εργαλεία για να τα αξιοποιήσει προς όφελος των κερδών της. Ο δε νόμος Χατζηδάκη όχι μόνο δεν «μένει στα χαρτιά», αλλά πατώντας πάνω στους προηγούμενους νόμους, προσθέτει νέα χτυπήματα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Άλλωστε όπως έχει δείξει η εμπειρία για κάθε αστική διακυβέρνηση αποτελεί κοινή  βάση ότι δεν περισσεύει τίποτα για τον εργαζόμενο λαό αλλά η μόνη πραγματικά εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μία: ΟΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Η εργοδοσία γνωρίζει πολύ καλά ότι από την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο. Γι’ αυτό και οι ορέξεις της εργοδοσίας ολοένα και μεγαλώνουν, γνωρίζοντας ότι έχουν τους κατάλληλους υπηρέτες για τα συμφέροντά τους.

Ως ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ καταγγέλλουμε κάθε  αντεργατική πρακτική που θίγει τα δικαιώματα των εργαζόμενων του κλάδου των τουριστικών επαγγελμάτων αλλά και κάθε κλάδου. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη βαρβαρότητα, συλλογικά, οργανωμένα σε κάθε χώρο δουλειάς μέσα από τα όργανα πάλης τους. Κόντρα στην ηττοπάθεια και την τρομοκρατία, κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες και τις ψεύτικες υποσχέσεις, που σκοπό έχουν να κρύψουν ότι η αντεργατική επίθεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, απ’ την όποια επόμενη κυβέρνηση. Κόντρα στη λογική της ανάθεσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Με τα σωματεία τους, με τις συλλογικές τους διαδικασίες, να οργανωθούν και να παλέψουν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για συλλογικές συμβάσεις και πραγματικές αυξήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: