Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Υπόθεση όλου του λαού ο αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κόντρα στην υπονόμευση απ’ τις συνδικαλιστικές ηγεσίες

Το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μας αφορά όλους. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και τις δωρεάν σπουδές είναι υπόθεση όλου του λαού. Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, η ένταση των ταξικών φραγμών στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, στοχεύουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Αυτά που, για το σύστημα και τις κυβερνήσεις του, δεν πρέπει όχι να διεκδικούν, ούτε καν να φαντάζονται να μπαίνουν σε πανεπιστήμιο, πόσο μάλλον να βγαίνουν με πτυχίο.

Οι αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση είναι κομμάτι της επίθεσης που βιώνει ο λαός στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του. Προετοιμάζουν τη νεολαία για την αυριανή υποταγή της στις ορέξεις της εργοδοσίας και χτυπάνε -ουσιαστικά- το δικαίωμά της στη δουλειά. Έχουν επιπλέον χαρακτήρα «τιμωρητικό»: η κυβέρνηση θέλει να πάρει τη «ρεβάνς» απ’ τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις που το 2007 κατάφεραν να μπλοκάρουν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Στέλνει σαφές μήνυμα σε όλο τον λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ότι το σύστημα μπορεί να υποχωρεί μπροστά στους αγώνες τους, αλλά δεν εγκαταλείπει τους στόχους του και επανέρχεται όταν νιώσει ισχυρό κι οι αγώνες υποχωρήσουν. Γι’ αυτό και έχει μόνιμη έγνοια να χτυπάει τη λαϊκή οργάνωση και αντίσταση, όπως έκανε με τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζόμενων και όπως κάνει τώρα με το νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, στοχεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και τις αριστερές αγωνιστικές φωνές.

Μπροστά στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν αμέτοχοι. Μπροστά στο χτύπημα του λαϊκού δικαιώματος στην εκπαίδευση και όχι μόνο, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν στους δρόμους μαζί με φοιτητές, μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Βρίσκουν όμως εμπόδιο στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως βρίσκει κι η κυβέρνηση συμμάχους. Η ΓΣΕΕ δεν έχει κάνει την παραμικρή τοποθέτηση για το ζήτημα, με την τελευταία της ανακοίνωση να εύχεται καλά χριστούγεννα! Η ΑΔΕΔΥ ανακοινώνει υποκριτικά ότι «στηρίζει» τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της Πέμπτη 11 Γενάρη, ενώ δεν εξαγγέλλει ούτε καν στάση εργασίας, πόσο μάλλον απεργία για τη συμμετοχή των εργαζόμενων σ’ αυτές.

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, όλος ο λαός πρέπει να βρεθεί στον αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, για την υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος στις δωρεάν σπουδές.

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΏΝ
  • ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: