Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Καταγγελία της δίωξης σε βάρος της ΠΕΝΕΝ και του προέδρου της

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγέλλουμε την πολιτική, εργοδοτική και συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της ΠΕΝΕΝ, και ειδικότερα του προέδρου της. Το σωματείο σέρνεται στα δικαστήρια για την οργάνωση και συμμετοχή των ναυτεργατών στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Ιουνίου 2021. Το “αδίκημα”; Παρεμπόδιση-διατάραξη συγκοινωνιών! Οι απεργοί περιφρούρησαν την απεργία τους στο λιμάνι του Πειραιά, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα του κλάδου, ενάντια στον αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νόμο 4808/21 (Νόμος Χατζηδάκη). Η εφοπλιστική εργοδοσία προχώρησε σε καταγγελία στην Εισαγγελία και, παρά το γεγονός ότι υπήρξε κατάθεση εκ μέρους της ΠΕΝΕΝ στις 4/8/22, η δίωξη προχωρά με δική που ορίστηκε για τις 6 Φλεβάρη.

Η συγκεκριμένη εφοπλιστική, κυβερνητική και δικαστική δίωξη στοχοποιεί το σωματείο, το καθιστά υπόδικο, επιχειρώντας να το θέσει σε μια διαρκή ομηρία. Ακριβώς γιατί πρωτοστάτησε, μαζί με άλλα σωματεία και εργατικά σχήματα, στον αγώνα για να μην περάσει και να ανατραπεί ο νόμος 4808/21 που καταργεί το 8ωρο, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και θέλει να διαλύσει τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα κι ελευθερίες. Πρόκειται για τον νόμο Χατζηδάκη, ένα αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα, που ξεσήκωσε πολύ σοβαρές και μαζικές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό το κεφάλαιο, οι αστικές κυβερνήσεις και οι κρατικοί μηχανισμοί επιτίθενται με τόση μανία.

Η συγκεκριμένη δίωξη, ωστόσο, είναι και μια εξόφθαλμα εκδικητική δίωξη, και συνδέεται άμεσα (όπως εξάλλου καταγγέλλει και η ίδια η ΠΕΝΕΝ) με την πρώτη απεργιακή προσπάθεια στις 3 Ιούνη 2021, ενάντια στον -υπό ψήφιση τότε- νόμο. Ήταν τότε που η ΠΕΝΕΝ, μαζί με άλλα συνδικάτα, αρνήθηκε να πάρει πίσω την προκηρυγμένη απεργία όπως ήθελαν οι συμβιβασμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ήταν τότε που εφοπλιστές, κυβέρνηση, δυνάμεις καταστολής και συστημικά ΜΜΕ είχαν “πέσει επάνω” στην απεργία με στόχο να την δυσφημίσουν και να την υπονομεύσουν. Αυτή, ωστόσο, έγινε, δημιούργησε αγωνιστικό κλίμα και άσκησε πιέσεις.

Τα αφεντικά, οι κυβερνήσεις τους και το κράτος τους δεν ξεχνούν! Η επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, μέσω και του νόμου Χατζηδάκη, είναι, άλλωστε, στρατηγική επιλογή. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την ανατροπή του πρέπει να συνεχιστεί!

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην ΠΕΝΕΝ και απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον της. Οι αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι. Είναι δίκαιοι και αναγκαίοι!

  • Όχι στη ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων!
  • Κάτω τα χέρια από τις απεργίες και τα συνδικάτα! 
  • Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4808/21! 
  • Να αρθούν όλες οι κατηγορίες σε βάρος της ΠΕΝΕΝ και του προέδρου της!
  • Όλοι στη συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Πειραιά στις 6 Φλεβάρη, στις 9:00 π.μ.

17/1/2024

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: