Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Γρεβενά: Κινητοποιήσεις γιατρών νοσοκομείου

Οι γιατροί του νοσοκομείου Γρεβενών, μετα από συνέλευση, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια σειρά κινητοποιήσεων αφενός για να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα της στελέχωσης του νοσοκομείου, αφετέρου για να πιέσουν και να διεκδικήσουν την επίλυσή του.


Με απόφαση, λοιπόν, της συνέλευσης καλέστηκε ως πρώτο βήμα μια ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν αποχή από τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία που έχουν προγραμματιστεί.
 
Με σημαντικότερο το πρόβλημα στελέχωσης του Αναισθησιολογικού, αλλά και των εργαστηρίων (Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Αιμοδοσία) και της Παθολογικής Κλινικής, που δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα, συχνά η λειτουργία του νοσοκομείου θυμίζει Κέντρο Υγείας.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στην παρέμβασή της τόσο στη συνέλευση, όσο και στην ανοιχτή συγκέντρωση, τόνισε ότι οι καταστάσεις που ζούμε έρχονται από το μέλλον, αν επιτραπεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχεδιασμό της, το «ΝΕΟ ΕΣΥ». Το μοντέλο “ΚΟΜΒΟΣ - ΑΚΤΙΝΕΣ”, που σηματοδοτεί την υποβάθμιση έως και το κλείσιμο των νοσοκομείων της επαρχίας με δήθεν αντάλλαγμα την ίδρυση «νοσοκομείων – κόμβων», θα έχει ως αποτέλεσμα τη γενίκευση ακριβώς των καταστάσεων αυτών. Γιατί, αν εφαρμοστεί, πολύ απλά θα σημαίνει ότι ένας ασθενής στο μέλλον δεν υπάρχει περίπτωση να έχει την αντιμετώπιση που έχει μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο Γρεβενών, λόγω απουσίας των απαραίτητων ειδικοτήτων. Αντίθετα το ΕΚΑΒ θα πρέπει να τον μεταφέρει πολύ μακρύτερα στο «νοσοκομείο – κόμβο» όπου θα υπάρχει η δυνατότητα ειδικής αντιμετώπισης και θεραπείας, ακόμα και για απλές σχετικά καταστάσεις. Και αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για την περίθαλψη του λαού. Προκειμένου κυρίως να απαλλαγεί το κράτος από το κόστος (οικονομικό αλλά κυρίως πολιτικό) της περίθαλψης στον μέγιστο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλά και για να ανοίξει μεγαλύτερο πεδίο δράσης για το κεφάλαιο με όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη. Κι όλα αυτά στην πλάτη είτε των εργαζόμενων υγειονομικών που θα αντιμετωπίσουν πολύ χειρότερο εργασιακό τοπίο (αξιολόγηση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εντατικοποίηση κλ), είτε των ασθενών που η αναζήτηση περίθαλψης θα τους οδηγεί σε λίγες και ακριβές “επιλογές”.

Όπως έγινε με την επιδημία, με την ακρίβεια, με τις φυσικές καταστροφές, το σύστημα ξεκαθαρίζει ότι όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη. Το ίδιο το κράτος ως συλλογικός εκφραστής της άρχουσας τάξης, της ολιγαρχίας του κεφαλαίου, έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη μόρφωση, την περίθαλψη ή όποιο άλλο δικαίωμα είχαν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Ότι δεν σκοπεύει να παρέχει καμία αναγκαία υπηρεσία παρά μόνο λεηλατώντας την τσέπη του κάθε εργαζόμενου, συνταξιούχου, νεολαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φάρμακο, όπου ανερυθρίαστα δηλώνουν ότι αν θέλει ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε φάρμακα θα πρέπει να τα πληρώνει ακριβότερα. 

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ απευθύνθηκε με ανακοίνωση – κάλεσμα και στο υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου για στήριξη των κινητοποιήσεων, μια και η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου παραμένει παγερά αδιάφορη.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3/2, αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα. Πραγματοποιήθηκε μια μικρή διαδήλωση μέχρι τη λαϊκή όπου έγιναν ανακοινώσεις, από τους γιατρούς και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ που συμμετείχε στην συγκέντρωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: