Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Αθήνα: μαζική διαδήλωση καλλιτεχνών για την κατάργηση του Π.Δ. 85!

Μεγάλη διαδήλωση καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας που διεξάγεται στον κλάδο. Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στο Σύνταγμα, στην πιο μαζική από τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος. Η έντονη παρουσία της αστυνομίας δεν κατάφερε να περιορίσει τη διαδήλωση.

Απεργιακές αποφάσεις είχαν πάρει τις προηγούμενες μέρες τα σωματεία των καλλιτεχνών (ΣΕΗ, ΣΕΧΩΧΟ, ΠΜΣ, ΕΤΙΤΑ κλπ.) αλλά η κινητοποίηση στηρίχθηκε και με την παρουσία εργαζομένων σε δημόσια μουσεία που κήρυξαν επίσης 24ωρη απεργία λόγω των εξελίξεων σ' αυτά. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, με έντονη την παρουσία των σπουδαστών του Εθνικού, που τελεί υπό κατάληψη εδώ κι ένα μήνα και απειλούνται με το χάσιμο του έτους στους στις 8/2. Παρουσία ακόμη είχαν και μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων.

Το ΠΔ85 αποτελεί τομή στο χτύπημα για τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Η αναστάτωση που επικρατεί σ' εργαζόμενους του κλάδου είναι απόλυτα δικαιολογημένη και πρέπει να βρει αγωνιστική συνέχεια με κινητοποιήσεις σαν και τη σημερινή. Ενάντια σε αταξικές λογικές "υπεράσπισης της τέχνης", ενάντια στην υποχώρηση που  προβάλλεται ως "διέξοδος"! Η προτασεολογία, οι συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη, οι εκλογικές αυταπάτες κι η λογική συνδιαλλαγής που προωθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υπονομεύουν τον αγώνα που συνεχίζει εδώ και καιρό! Εργαζόμενοι και σπουδαστές, μέσα απ' τα όργανα πάλης τους οργανωμένα και μαζικά, να πάρουν αποφάσεις αγώνα συνεχίζοντας την πάλη για την κατάργηση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος.

Η Ταξική Πορεία στήριξε την κινητοποίηση μοιράζοντας πλατιά προκήρυξη για το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: