Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Μια ακόμα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους… χωρίς τους εργαζόμενους!

 

Η ΓΣΕΕ για άλλη μια φορά δικαιώνει τον ρόλο της ως επίσημος συνομιλητής της Κυβέρνησης. Η ΓΣΕΕ υπέγραψε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με τους  εργοδότες, ξεπουλώντας για άλλη μια φορά τον ρόλο και τον λόγο ύπαρξής της και παραδίδοντάς τον στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους εκφραστές του.  Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ υπογράφεται μεν από το τριτοβάθμιο όργανο των εργαζομένων αλλά ως αποτέλεσμα συλλογικών διεργασιών και διεκδικήσεων στα σωματεία. Τα νέα ήθη στον εργοδοτικό, επί της ουσίας, συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ ορίζουν τις νέες βάσεις της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Απεργιακοί και εργατικοί αγώνες που εξασφαλίζουν την πίεση και τη δυναμική ώστε να υπογραφεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η ΕΓΣΣΕ, η διεκδίκηση και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, που από την αρχή της πανδημίας και πόσο μάλλον μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου διαλύονται χωρίς περιστροφές, θεωρούνται βαρίδι για τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οι εργαζόμενοι πρέπει, πλέον, να μαθαίνουν τη διάλυση και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους από το διαδίκτυο. Να τη μαθαίνουν και να υποτάσσονται σε αυτήν χωρίς να έχουν το δικαίωμα να αντισταθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες.

Η ΓΣΣΕ υποδέχτηκε εξ αρχής τον κρατικό έλεγχο στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και την απαγόρευση διαπραγμάτευσης οποιουδήποτε οικονομικού όρου που όρισε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, ως αντικειμενική ανάγκη. Η ΓΣΕΕ ξεπούλησε χυδαία όλες τις απεργιακές μάχες εν όψει της ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου. Η ΓΣΕΕ εδώ και χρόνια στηρίζει την αντεργατική πολιτική είτε με τη σιωπή της, είτε με τη θέση ευθύνης που αναλαμβάνει για λογαριασμό του κεφαλαίου στα παζάρι των όρων εκμετάλλευσής μας. Η ΓΣΕΕ συμβάλλει εδώ και χρόνια ώστε να αποσυγκροτηθεί περαιτέρω το εργατικό κίνημα και να εξελιχθούν τα σωματεία σε σφραγίδες χωρίς συλλογικές διαδικασίες . Είναι αυτή που βάζει κάθε φορά πλάτη ώστε να καλλιεργήσει την απογοήτευση και την ανεμπιστοσύνη στους αγώνες.

Είναι η στιγμή που τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται προκειμένου η κυβερνητική αντεργατική επίθεση να καταφέρει να περάσει μέτρα που θα χαράξουν τον δρόμο της υποταγής ανεπιστρεπτί. Η κυβέρνηση ήδη βιάστηκε να εφαρμόσει το αντεργατικό τερατούργημα ποινικοποιώντας την στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ και καμαρώνοντας ότι μια θετική πλευρά του νόμου είναι ότι ‘’θα σταματήσουν να είναι όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων’’. Είναι η στιγμή που αποκαλύπτονται πιο καθαρά από ποτέ οι φίλοι και οι εχθροί των εργαζομένων και η ΓΣΕΕ ήταν απέναντι τους όλο το τελευταίο κρίσιμο διάστημα.

Οι συλλογικές συμβάσεις είναι αποτέλεσμα αγώνων και πίεσης των εργαζομένων απέναντι στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Να μην αποδεχτούμε την υποταγή και τη συντριβή των δικαιωμάτων μας ως κανονικότητα. Οι εργατικές κατακτήσεις δεν αποτελούν παρελθόν. Τα δικαιώματά μας δεν παζαρεύονται! Οι αγώνες μπορούν να νικούν!  Μαζικά και συλλογικά να ξεπεράσουμε τις ξεπουλημένες ηγεσίες και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Στα σωματεία, σε πρωτοβουλίες, σε χώρους δουλειάς να συγκροτήσουμε εργατικούς απεργιακούς αγώνες  για τη δουλειά και τη ζωή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: