Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Για τις εκλογές του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ν.Σάμου

 Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 2/7 οι εκλογές στο σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Σάμου, για την ανάδειξη του ΔΣ, της εξελεγκτικής επιτροπής και των αντιπροσώπων σε Ε.Κ.Σ. και Ο.Ι.Υ.Ε. . Οι εκλογές διενεργήθηκαν σε μία πολύ κακή περίοδο για την εργατική τάξη, τους εργαζομένους και τον λαό γενικότερα. Η κλιμάκωση της επίθεσης απ’ την μεριά του συστήματος με την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, που αποτελεί τομή όσον αφορά τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά μας, και η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών απέναντι στην προσπάθεια του εργαζόμενου λαού να αντισταθεί και να απαντήσει στην επίθεση, είναι τα δύο στιγμιότυπα που περιγράφουν το κλίμα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι συνάδερφοι καλέστηκαν να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Το σωματείο μας δεν αποτελεί εξαίρεση της γενικότερης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σύνολο των σωματείων σε όλη τη χώρα. Αντικατοπτρίζει την οργανωτική, συνδικαλιστική και πολιτική αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, στον απόηχο της ήττας του εργατικού, επαναστατικού κινήματος. Σωματεία-σφραγίδες, στα χαρτιά, χωρίς μαζικές συλλογικές διεργασίες. Για χρόνια αποτελούσε ένα σωματείο μονοπαραταξιακό, με τις δυνάμεις του ΠΑ.Μ.Ε να είναι οι μοναδικές που παρέμβαιναν και συμμετείχαν στις εκλογές, με την ευθύνη, επομένως, για την κατάσταση του σωματείου να τις βαραίνει στον μεγαλύτερο βαθμό.  Ευθύνη που μεγεθύνεται αν αναλογιστεί κανείς πως το σωματείο ανήκει στα σχεδόν 530 «ταξικά» σωματεία και ομοσπονδίες που ελέγχει το ΠΑ.Μ.Ε., και που ανέλαβαν ενεργητικό ρόλο στην ακύρωση της απεργίας στις 3/6.

Επιπροσθέτως, στο σωματείο υπάρχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχει εμφυσήσει το ΠΑ.Μ.Ε. στα σωματεία τα οποία ελέγχει. Ιδιοκτησιακές λογικές και πρακτικές, κούφια λόγια περί ταξικότητας και πρωτοπορίας, προσπάθεια να μπουν εμπόδια σε άλλες δυνάμεις που αποφασίζουν να παρέμβουν, στάση βασιλικότερη του βασιλέως όσον αφορά τον αντιδραστικό νόμο 1264 του 1982, σε όσες περιπτώσεις το βολεύουν. Γιατί τι άλλο πέραν αυτών είναι η προσπάθεια να αποκλειστούν συνάδερφοι απ’ την εκλογική διαδικασία, συνάδερφοι που κατέθεσαν τις αιτήσεις εγγραφής τους μέσω της Ταξικής Πορείας, με μια αυθαίρετη ερμηνεία του 1264; Τι άλλο είναι η προσπάθεια να μην δοθούν ψηφοδέλτια στην Ταξική Πορεία, και μόνο μετά από επίμονη και πολυήμερη απαίτησή μας, αυτό να συμβεί την ημέρα έναρξης των εκλογών; Τι άλλο είναι οι εκφοβιστικές «παραινέσεις»  προς τους υποψηφίους της Ταξικής Πορείας να πάψουν να κριτικάρουν το ΠΑ.Μ.Ε. ;  Τι άλλο είναι η χρησιμοποίηση του site του εργατικού κέντρου Σάμου για την ανάρτηση των ανακοινώσεων της «Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας»  και μάλιστα κατά τη διάρκεια των εκλογών, που περιείχαν και επίθεση προς την Ταξική πορεία;  Ή η διενέργεια των εκλογών με εφορευτική επιτροπή που αποτελούνταν από ένα άτομο, κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς τους. Ή, τέλος, η διενέργεια εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης με την συμμετοχή 20 περίπου συναδέρφων;

Υπό όλες αυτές τις γενικές και ειδικές συνθήκες η Ταξική πορεία αποφάσισε να παρέμβει στις φετινές εκλογές του σωματείου. Με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, με προκήρυξη και αφίσα, προσπάθησε να παρέμβει σε όσους περισσότερους συναδέρφους ήταν δυνατόν, παροτρύνοντας τους να γραφτούν στο σωματείο, να στηρίξουν την πολιτική άποψη που λέει πως δεν νοείται σωματείο χωρίς εργαζομένους, χωρίς συλλογικές διεργασίες, χωρίς μαζικότητα και αγωνιστική κατεύθυνση.  Προσπάθησε να αναδείξει τις παθογένειες, με ευθύνη του ΠΑ.Μ.Ε,  που χαρακτηρίζουν το σωματείο και που το καθιστούν στην πραγματικότητα ανενεργό, σε μία περίοδο που η εργατική τάξη και ο λαός έχουν ανάγκη από οργάνωση, από ενεργητική συμμετοχή σε αγώνες αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του συστήματος.

Τα αποτελέσματα των εκλογών κατά την άποψη μας κατοχυρώνουν την Ταξική Πορεία ως μία δύναμη που παρεμβαίνει στους συναδέρφους. Θεωρούμε πως αποτελούν ένα πρώτο μικρό βήμα στην προσπάθεια να εμπεδωθεί σε συναδέρφους εντός κι εκτός σωματείου η λογική της αγωνιστικής κατεύθυνσης.  Η λογική που μιλάει για ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη, απέναντι στις λογικές που κηρύττουν την ήττα με αίτημα  «να μείνει ο νόμος στα χαρτιά», η λογική που λέει να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, μέσω μαζικής συλλογικής αντίστασης που θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων κι όχι μια μικρή γραφειοκρατική μειοψηφία που δήθεν θα παλέψει για λογαριασμό μας.

Η Ταξική Πορεία θέλει να ευχαριστήσει τους συναδέρφους που στήριξαν με την ψήφο τους αυτήν την πρώτη προσπάθεια. Η συνέχεια της προσπάθειας στη βάση των διακηρύξεών μας για έναν πραγματικά ανεξάρτητο και ταξικό συνδικαλισμό είναι σίγουρο πως θα βρει απέναντίτης πολλούς. Πρώτα και κύρια τις δυνάμεις του συστήματος, που, ήδη, με τον νόμο Χατζηδάκη θέλουν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δυνατότητες της εργατικής τάξης και του λαού για οργάνωση και αγώνες. Θέλουν να βγάλουν στην παρανομία τον ανεξάρτητο ταξικό συνδικαλισμό, τις απεργίες, την αντίσταση και την διεκδίκηση.  Και δεύτερον, τις δυνάμεις του ρεφορμισμού, που με την γραμμή της υποταγής στην αστική νομιμότητα δουλεύουν στην κατεύθυνση της περαιτέρω αποσυγκρότησης, της περαιτέρω απογοήτευσης μέσα στο εργατικό κίνημα.

Καλούμε λοιπόν τους συναδέρφους, ανεξάρτητα της επιλογής τους στις πρόσφατες εκλογές, να στηρίξουν την αγωνιστική κατεύθυνση που βάζει η Ταξική Πορεία, να γραφτούν μαζικά στο σωματείο, να απαιτήσουν απ’ την διοίκηση της διενέργεια γενικών συνελεύσεων, να στηρίξουν  πλαίσια αντίστασης και διεκδίκησης. Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη για το σωματείο και τον αγώνα που καλούνται να δώσουν οι συνάδερφοι, την στάση εκείνη που θα αρνηθεί να εφαρμόσει τα όσα απαιτεί ο νόμος Χατζηδάκη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματικά ανεξάρτητη, ταξική συνδικαλιστική μας δράση, στην κόντρα που απαιτείται να δοθεί με την κυβέρνηση και το σύστημα.

 

Αποτελέσματα εκλογών

Σύνολο ψηφισάντων: 163

Έγκυρα: 161

Άκυρα: 2

 


Δ.Σ

Εξελεγκτική επιτροπή

Αντιπροσώπων

Στο ΕΚΣ

Αντιπροσώπων

Στην Ο.Ι.Υ.Ε

Ταξική Πορεία

12 (0)

12 (0)

12 (0)

12 (0)

Αγωνιστική ταξική ενότητα (ΠΑΜΕ)

149 (7)

149(3)

149(5)

149

 

 ΥΓ. Κι ένα επιπλέον  σχόλιο για το αποτέλεσμα αλλά και την εκλογική διαδικασία. Πρώτον θεωρούμε προβληματικό το γεγονός πως υπήρξε μία κάλπη για 4 διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες.  Δεύτερον, σύμφωνα με την πραγματική απλή αναλογική, η 7η έδρα στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου θα έπρεπε να αποδοθεί στην Ταξική πορεία. Αυτά είναι όμως ψιλά γράμματα για τις «ταξικές» δυνάμεις που έχουν καταπιεί όλο το αντιδραστικό πλαίσιο του 1264.

Δεν υπάρχουν σχόλια: