Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ανακοίνωση Ταξικής Πορείας Ηρακλείου για νεκρό εργαζόμενο

Άλλος ένας νεκρός εργαζόμενος στο βωμό του κέρδους του κεφάλαιου. Νεκρός 45χρονος μηχανολόγος, πατέρας ανήλικου παιδιού, σε μονάδα κατασκευής συστημάτων αφαλάτωσης νερού στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Το πρωί της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια δοκιμής, σωλήνας έσκασε, αποκολλήθηκε και χτύπησε στο κεφάλι τον εργαζόμενο με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Η εργατική τάξη της χώρας μας θρηνεί δεκάδες εργαζόμενους που έχασαν την ζωή τους «σε ώρα καθήκοντος» από την αρχή της χρονιάς. Τα «εργατικά ατυχήματα», όπως τόσο κομψά ονομάζονται, θέλοντας έτσι να ρίξουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους, είναι στην πραγματικότητα εργοδοτικά εγκλήματα. Και ο κατάλογος σε τέτοια εγκλήματα δεν έχει τελειωμό.


Η Ταξική Πορεία θεωρεί ότι για τα εγκλήματα αυτά δεν φταίει ούτε η «κακιά στιγμή», ούτε η αμέλεια των εργαζομένων, αλλά η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, η λογική του κεφάλαιου για εργαζόμενους αναλώσιμους, η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων, δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία για εντατικοποίηση της δουλειάς και ταυτόχρονα αποτρέπει τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν. Η κατάργηση του 8ώρου, ο ν.4808 σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να αγωνιστούν για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις επίσημες ηγεσίες τους που στοιχίζονται και στηρίζουν τα αφηγήματα κυβέρνησης – κεφαλαίου για «ανάκαμψη» και «εθνική οικονομία». Να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις και να οργανώσουν τους αγώνες τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις. Να παλέψουν για ασφαλείς συνθήκες και όρους δουλειάς, για δουλειά με δικαιώματα.  

Ηράκλειο 26/08/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: