Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

«Λευκή νύκτα». Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ!

Την Τρίτη 30 Αυγούστου ετοιμάζεται μεγάλο «πανηγύρι» στην πόλη μας. Διοργανωτής ο εμπορικός σύλλογος Χανίων. «Χορηγοί», ο Δήμος Χανίων και η περιφέρεια Κρήτης. Ανώτερος επιβλέπων η κυβέρνηση.

Τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοικτά ως τις 11 το βράδυ για πρώτη φορά και στην συνέχεια μόνο αυτοί γνωρίζουν τι σχεδιάζουνν.

Ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα του εργαζόμενου να μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, την ξεκούρασή του. Ο εργαζόμενος λάστιχο είναι πλέον μια πραγματικότητα και οφείλει κι αυτός να παραδοθεί χωρίς κανέναν όρο στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς του συστήματος, της στυγνής καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι το κεφάλαιο είναι αχόρταγο. Δεν φτάνουν οι μισθοί φτώχειας, που δεν αρκούν να καλύψουν ούτε για 5 μέρες τις ανάγκες του μήνα με βάση το κύμα ακρίβειας. Δεν φτάνουν οι απολύσεις, η τρομοκρατία η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς. Δεν φτάνουν οι απλήρωτες υπερωρίες, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, το ότι ολόκληρος σχεδόν ο νομός έχει χαρακτηριστεί πρακτικά σαν τουριστική ζώνη. Δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Δεν φτάνει που οι συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς έχουν μετατραπεί σε βοηθήματα.

Η επίθεση δεν έχει τέλος. Η απόφαση του εμπορικού συλλόγου Χανίων για την πραγματοποίηση της «λευκής νύχτας» όπως την ονομάζουν είναι στο πνεύμα του νόμου Χατζηδάκη που με την ψήφισή του άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και προσπαθεί να γκρεμίσει κάθε τί που θυμίζει δικαίωμα για τον εργαζόμενο. Λειτουργώντας για λογαριασμό της εργοδοσίας και ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου και εκμεταλλευόμενος τη διάλυση του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, κάνουν ένα ακόμα βήμα αδιαφορώντας για τη ζωή αυτών που εργάζονται.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζονται και σ’ αυτήν τη ρότα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα. 

Για τον κόσμο της δουλειάς και της καθημερινής βιοπάλης δεν απομένει κανένας άλλος δρόμος από την οργάνωση της αντίστασης απέναντι στην επίθεση που δέχεται.


ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά.

8ωρο ενάντια στο ωράριο λάστιχο και στις απλήρωτες υπερωρίες.

ΟΧΙ στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Χανιά, 23-08-2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: