Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

15/10: ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Την Πέμπτη 15/10, κατά την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας δύο συγκεντρώσεις: μια στην Πλατεία Κλαυθμώνος από την ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία και τις οργανώσεις που
καλούσαν στην απεργία και μια δεύτερη στα Προπύλαια από μαθητές. Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ είχε καλέσει σε συγκέντρωση, νωρίτερα το πρωί, στην Πλατεία Μαβίλη.
 
Κατά τη γνωστή τακτική, βέβαια, το ΠΑΜΕ και τα μαθητικά μπλοκ του Συντονιστικού, αφού προσυγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, επέλεξαν να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία και να φτάσουν στην Πλατεία Συντάγματος ανεβαίνοντας την Πανεπιστημίου. Τα υπόλοιπα μαθητικά μπλοκ κινήθηκαν μέσω της Πανεπιστημίου προς την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου και ενώθηκαν με τα μπλοκ των απεργών και πορεύτηκαν από κοινού, αλλά και με τον δικό τους διακριτό τρόπο, προς την πλατεία Συντάγματος. 
 
Η συμμετοχή κάποιων λίγων χιλιάδων στις συγκεντρώσεις είναι σίγουρα πολύ κάτω από τις απαιτήσεις τηςπεριόδου, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική αν λάβουμε υπόψη την ανεμπιστοσύνη των εργαζομένων στο Δημόσιο απέναντι στην ΑΔΕΔΥ, την έλλειψη αξιοπιστίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών των Ομοσπονδιών,την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ να αποχωρήσουν τα μπλοκ των υγειονομικών και να κάνουν ξεχωριστή πορεία προς το υπουργείο Υγείας, την διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ, τα συνδικαλιστικά κόλπα των εργατοπατέρων στα λεωφορεία. Επίσης, ήταν θετικό το γεγονός ότι μετά από καιρό, σε απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, εμφανίστηκαν μπλοκ τοπικών ΕΛΜΕ. Καθόλου τυχαίο, αφού σε αυτή τη φάση οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση βρίσκονται στο κέντρο της επίθεσης, αλλά και στο κέντρο της όποιας κινηματικής απάντησης με δεκάδες σχολεία σε κατάληψη και τους μαθητές στο δρόμο. Μια παρουσία βέβαια που θα έπρεπε σίγουρα να είναι πιο έντονη, αλλά και πιο έγκαιρη, δίπλα στους μαθητές και τους αγώνες τους.
 
Η Ταξική Πορεία, οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση, με ένα δυναμικό μπλοκ, έδωσαν το δικό τους στίγμα στη συγκέντρωση. Επέλεξαν να ακολουθήσουν τα μαθητικά μπλοκ από τα Προπύλαια και να πορευθούν με μαθητές και απεργούς προς την πλατεία Συντάγματος, φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης των μαθητικών κινητοποιήσεων και καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής και της επίθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: