Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ!

Η αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία, για να οξύνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, από την κυβέρνηση της ΝΔ καλά κρατεί! Τα επιτελεία της κυβέρνησης στρατηγικά και οργανωμένα χτυπούν το δικαίωμα στη δουλειά. Τα αντεργατικά μέτρα διαδέχονται το ένα το άλλο με σκοπό να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους και να διαλύσουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν με τις  Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου όλο το προηγούμενο διάστημα εδραιώνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ως κυρίαρχη μορφή εργασίας και την προσπάθεια από την κυβέρνηση να τις εμπεδώσουμε ως μόνη διέξοδο από το αδιέξοδο της ανεργίας, της ανασφάλειας και της ανέχειας. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για άλλη μια φορά είναι μέτρα στήριξης των εργοδοτών, αφού με το πρόγραμμα ‘’ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ’’ απαλλάσσονται από το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, με την εκ περιτροπής εργασία, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε μισή δουλειά, μισό μισθό, μισή… ζωή. Την ίδια στιγμή, σε πολλούς εργασιακούς χώρους η εντατικοποίηση της δουλειάς εξοντώνει τους εργαζόμενους, εκθέτοντας τους σταθερά στον κίνδυνο να νοσήσουν.

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνουν προς ψήφιση, έρχεται να βαθύνει και να επεκτείνει κι άλλο την πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και της υποταγής με την κατάργηση του  5νθήμερου-8ωρου-40ωρου και των αργιών, την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών και την πληρωμή τους «σε είδος» (π.χ. άδειες). Η ήδη διαμορφωμένη πραγματικότητα της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων, των απλήρωτων υπερωριών, της δουλειάς όλες τις Κυριακές, πλέον γίνονται καθεστώς με τη  βούλα του νόμου. Ταυτόχρονα, εξαθλιώνει περαιτέρω τις στρατιές των χιλιάδων ανέργων που δημιουργεί με τις μαζικές απολύσεις των τελευταίων χρόνων, θεσπίζοντας «μισθό» των 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη επιδότηση της εργοδοσίας. Μία ρύθμιση πρόκληση για ολόκληρο το εργατικό κίνημα!

Για να περάσει αυτή η πολιτική, χρειάζεται η αναβάθμιση της φασιστικοποίησης και η διάλυση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στα νέα μέτρα, συνοψίζεται και εφαρμόζεται ολόκληρο το πλέγμα κατασταλτικών μέτρων: το 50% + 1 για κήρυξη απεργίας, οι τηλέ-«ψηφοφορίες», το μητρώο-φακέλωμα των σωματείων. Προστίθενται και νέα κατασταλτικά μέτρα όπως η «αποζημίωση» του εργοδότη σε περίπτωση που η απεργία κριθεί «παράνομη και καταχρηστική». Οι μαζικοί χώροι δουλειάς, η δυνατότητα των εργαζομένων να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες και να παίρνουν αποφάσεις αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική βρίσκονται στο στόχαστρο.

Στην αντεργατική τομή που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ ξεριζώνοντας κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, δεν χωράει αναμονή, ανάθεση και υποταγή στην εργοδοτική τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να απαντήσουν συλλογικά, ταξικά,  οργανωμένα. Με αποφάσεις πάλης και  μαζικούς αγώνες να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τη ζωή και τη δουλειά τους, να ανατρέψουν την πολιτική που μετατρέπει τη δουλειά σε κάτεργο!

 -ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ- ΚΑΜΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑ

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

-ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: