Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ακόμη ένας εργάτης νεκρός στον βωμό της «ανάπτυξης». Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι!

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας εργάτης 54 χρονών, πατέρας δύο παιδιών, εν ώρα εργασίας σε εγκαταστάσεις εταιρείας στα Αμισιανά Καβάλας το πρωί της Τρίτης 10/12. Πρόκειται για εργαζόμενο σε εργολαβική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει βιομηχανικές εργασίες στις εγκαταστάσεις της ΒΙΚΡΕ Α.Ε. Ο εργάτης έπεσε από μεγάλο ύψος όταν έσπασε μηχανισμός του γερανού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Άμεση ήταν η ανακοίνωση για συλλυπητήρια της εταιρείας ΒΙΚΡΕ Α.Ε, στις εγκαταστάσεις της οποίας συνέβη το εργατικό «ατύχημα». Η οποία με έμμεσο τρόπο πετάει το μπαλάκι στην εργολαβική εταιρεία για τους κανόνες τήρησης των μέτρων ασφαλείας και τις συνθήκες κάτω από τα οποία σκοτώθηκε ο εργάτης. Της δίνει και αυτή την «άνεση» η έκτακτη τροπολογία Βρούτση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία ευθύνη για τις συνθήκες εργασίας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας για τους εργολαβικούς εργάτες έχει αποκλειστικά ο εργολάβος και καμία συνυπευθυνότητα δεν φέρουν οι εταιρείες για στις οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους. 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έσπασε ο γερανός, παραμένουν αδιευκρίνιστες σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Πιθανόν να ακουστεί πάλι πως δεν πρόσεχε αρκετά ο ίδιος ή πως έδειξε υπερβάλλον ζήλο και όλα αυτά τα σάπια επιχειρήματα των εργοδοτών, που με περίσσιο θράσος εκφράζουν τη λύπη τους μετά από κάθε νέο εργοδοτικό έγκλημα, ενώ φροντίζουν να χειροτερεύουν συνεχώς τις συνθήκες και τους όρους εργασίας. Υπολογίζοντας μονάχα τα κέρδη τους και όχι τις ζωές των εργατών. Δεν είναι τυχαία η αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», ειδικά των θανατηφόρων τα τελευταία χρόνια. Πάει πλάι πλάι με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεριζώνει κάθε εργατικό δικαίωμα στο βωμό της «ανάπτυξης».

Η Ταξική Πορεία εκφράζοντας συλλυπητήρια της, καλεί τους εργάτες, τους συναδέλφους και συνολικά τους εργαζομένους να μετατρέψουμε την οργή και τη θλίψη τους σε οργανωμένη δράση και αντίσταση απέναντι στη βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την Επιθεώρηση εργασίας και τους μηχανισμούς του κράτους, που με κάθε ευκαιρία βγάζουν λάδι τους εργοδότες. Μόνο ο δικός μας κοινός και μαζικός αγώνας μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμά μας στη δουλειά και τη ζωή. Να απαιτήσουμε:
  • Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, άμεσοι και έμμεσοι.
  • Να αποζημιωθεί η οικογένεια του εργάτη.
  • Πλήρη και σταθερή δουλειά, με ανθρώπινες συνθήκες και δικαιώματα για όλους.
  • Μέτρα προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής σε όλους τους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: