Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Νίκη στον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ


Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε απεργια εργολαβικοι






Με απεργιακές κινητοποιήσεις υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά οι εργαζόμενοι σε εργολάβους στα ΕΛΠΕ. Ο πραγματικός τους εργοδότης φαίνεται πως αποφασίζει να πετάξει δεκάδες στο δρόμο, μετά από πολλά χρόνια δουλειάς δίπλα στους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ. Με προκλητικό τρόπο, την ίδια ώρα που ανακοινώνει απανωτά ρεκόρ κερδοφορίας και πλουσιοπάροχη διανομή μερισμάτων στους μετόχους, η εργοδοσία θέλει να χτυπήσει σε πρώτη φάση το εργολαβικό κομμάτι των εργαζόμενων και ακολουθεί συνέχεια.

Η εργολαβοποίηση έχει μακριά ιστορία στα ΕΛΠΕ και από αυτήν έχουν αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, σε βάρος τόσο των εργολαβικών όσο και των μόνιμων εργαζόμενων. Ολόκληρες ειδικότητες έχουν καταργηθεί και αντικατασταθεί από εργολαβικό προσωπικό, ολοένα περισσότερες δραστηριότητες αναθέτονται σε εργολάβους, σημαντικό ποσοστό των εργαζόμενων σε διάφορα τμήματα είναι ουσιαστικά ενοικιαζόμενοι. Σ’ αυτή τη διαδικασία, η επίθεση στα δικαιώματα τόσο των μόνιμων όσο και των εργολαβικών προχωράει παράλληλα. Περικοπές θέσεων, εντατικοποίηση, μειώσεις αποδοχών των μεν συνοδεύονται από κάθε λογής αυθαιρεσίες, συμφωνίες μεταξύ των εργολάβων για να διασφαλίζουν το ξεζούμισμα όλων των εργαζόμενων ανεξάρτητα από εταιρία, μεροκάματα πολύ κατώτερα απ’ ό,τι μερικά χρόνια πριν, ελαστικές σχέσεις, εκ περιτροπής εργασία κ.ά. για τους δε.


Διασπώντας τους εργαζόμενους, χωρίζοντάς τους σε διαφορετικές ταχύτητες, με διαφορετική αντιμετώπιση και εργασιακά δικαιώματα, τα ΕΛΠΕ πετυχαίνουν το σύνολο των εργαζόμενων που δουλεύουν για λογαριασμό τους να βρίσκεται σε ολοένα χειρότερη θέση. Επιπλέον, στήνουν έναν ολόκληρο μηχανισμό γύρω τους που τα εξυπηρετεί και αναλαμβάνει τη «βρώμικη δουλειά», αποφεύγοντας μια σειρά νομικών και κοινωνικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενων. Γι’ αυτό δεν παραιτούνται από την κατεύθυνση της εργολαβοποίησης.
Είναι φανερό πως η εργοδοσία αξιοποιεί τον αρνητικό συσχετισμό που έχει διαμορφώσει η επίθεση του συστήματος και η αδυναμία του εργατικού κινήματος να αντισταθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, οι δραματικές μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, η τεράστια ανεργία, το χτύπημα στην ασφάλιση κοκ. έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους. Σ’ αυτό προστίθεται η αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η επίθεση στην οργανωμένη δράση και ειδικά στο δικαίωμα στην απεργία, δηλαδή στα όπλα των εργαζόμενων για να αντισταθούν και να διεκδικήσουν. Οι κινήσεις της κυβέρνησης ήδη από τις καλοκαιρινές τροπολογίες Βρούτση και ακόμα περισσότερο με το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο και το νόμο για τη ΔΕΗ δίνουν το σήμα για πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας, γεγονός που αποτυπώνεται στον πολλαπλασιασμό αντίστοιχων με τα ΕΛΠΕ κινήσεων σε πολλούς χώρους.

Ο αγώνας των εργαζόμενων σε εργολάβους στα ΕΛΠΕ πρέπει να νικήσει, ανατρέποντας τα «τετελεσμένα» που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία. Οι σχεδιασμοί για απολύσεις και μειώσεις μισθών πρέπει να αναιρεθούν. Η έκβαση αυτού του αγώνα έχει μεγάλη σημασία για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, στον κλάδο, στη βιομηχανία και ευρύτερα. Η Ταξική Πορεία εκφράζει την αλληλεγγύη της και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο πλευρό των εργολαβικών εργατών στα ΕΛΠΕ.

• Όχι στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών!
• Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: