Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

TUPPERWARE: 200 εργαζόμενοι στο δρόμο!

Την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στη Θήβα μέχρι τα μέσα Απρίλη, πετώντας στο δρόμο 200 εργαζόμενους (εργολαβικούς και μη), ανακοίνωσε η αμερικάνικη πολυεθνική TUPPERWARE πριν λίγες μέρες. Ως αιτιολογία απ' τη μεριά της εταιρείας είναι η παγκόσμια ύφεση, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεκαετίες ολόκληρες κερδοφορούσε ασύστολα στην πλάτη και τη δουλειά των εργαζόμενων. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται απ' τη δεκαετία του '60, ενώ είχε ανακοινώσει αύξηση σε τζίρο και καθαρά κέρδη το 2021.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια απόφαση που αναδεικνύει πως το μεγάλο κεφάλαιο, μπροστά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, δεν υπολογίζει τη ζωή των 100αδων εργαζόμενων που απασχολεί. Φανερώνει τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στα συμφέροντα της πολυεθνικής με εκείνα των εργαζόμενων. Απ' τη μια η εταιρεία κάνει τακτικές επιλογές προκειμένου να διαφυλάξει ή και να αυξήσει τα κέρδη της και απ' την άλλη οι εργαζόμενοι απολύονται μαζικά και μέσα σε μια νύχτα πετιούνται στην ανεργία εξαιτίας αυτών των επιλογών.

Τουλάχιστον τραγική είναι η στάση της ΓΣΕΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να διευκολύνουν την εργοδοσία δεχόμενοι τις "εθελούσιες" διότι λέει "τους συμφέρει". Δεν είναι ότι περίμενε κανείς κάτι παραπάνω απ' την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία, που κάνει πλάτες στην αντεργατική πολιτική αφήνοντας χωρίς στήριξη τους εργαζόμενους. Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η στάση τους μπροστά στο φρικιαστικό έγκλημα στα Τέμπη: ενώ ο λαός πλημμύρισε τους δρόμους όλης της χώρας στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 του Μάρτη, οι εργατοπατέρες σφύριζαν αδιάφορα με το πρόσχημα ότι προετοιμάζονται για τις διαδικασίες του συνεδρίου.

Το κλείσιμο της TUPPERWARE αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα, όχι μόνο για τους εργαζομένους της, αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης που αφήνεται έρμαιο στις ορέξεις και τις επιδιώξεις ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι στην TUPPERWARE πρέπει να οργανωθούν και να αντισταθούν απέναντι σ' αυτή την επιλογή. Οι εργαζόμενοι στην TUPPERWARE δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους. Η πάλη τους για δουλειά είναι πάλη όλου του λαού και των εργαζόμενων της χώρας. ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: