Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΤΑ COURIER ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση του εργαζομένου Ευθύμη Καρκανιά από το κατάστημα ΕΛΤΑ COURIER στη Ν. Σμύρνη. Η απόλυση ανακοινώθηκε στον εργαζόμενο με την επιστροφή του στη δουλειά μετά από αναρρωτική άδεια για σοβαρό θέμα υγείας. Ποιο ήταν το παράπτωμα του; Έχει το δικαίωμα στην άδεια προκειμένου να θεραπευτεί και να αναρρώσει και το χρησιμοποίησε.

Το "Πέθανα στη δουλειά" δεν είναι πλέον σχήμα λόγου αλλά η στυγνή πραγματικότητα που οραματίζεται  το κεφάλαιο επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Από τα εξοντωτικά ωράρια, τους υπερεντατικοποιημένους ρυθμούς δουλειάς, την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, τη διάλυση του 8ωρου μέχρι την αμφισβήτηση του κατοχυρωμένου δικαιώματος στην αναρρωτική άδεια ένα κάνουν ξεκάθαρο. Οι ζωές των εργαζόμενων δεν μετράνε μπροστά στα κέρδη τους. Γι’ αυτούς, ο Ευθύμης Καρκανιάς, και καθένας στη θέση του, θα έπρεπε να πάει στη δουλειά θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στο δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά. Με τις πλάτες της κυβέρνησης, η εργοδοτική ασυδοσία οργιάζει με τη μόνιμη απειλή της απόλυσης. Συμπαραστάτες και τα θεσμικά τους όργανα, δικαιώνοντας παράνομες απολύσεις, ακόμα και εγκύων, κάνοντας τα στραβά μάτια σε κάθε είδους παράβαση της εταιρίας προς τα δικαιώματα του εργαζομένου, προστατεύοντας και βγάζοντας λάδι τους εργοδότες σε θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα. Μπροστά στη δίψα του κεφαλαίου για κερδοφορία,  οι ζωές των εργαζομένων είναι αναλώσιμες. Είναι στρατηγική η απόφαση του συστήματος της εκμετάλλευσης να συντρίψει τον ταξικό του αντίπαλο και να πάρει πίσω κάθε δικαίωμα και κατάκτηση που το εργατικό κίνημα με αγώνες κατάφερε να αποσπάσει.

Ακόμα και τώρα, που με την ακρίβεια, οι μισθοί της πείνας τελειώνουν από τα μέσα του μήνα, θέλουν να καλλιεργήσουν τη συνείδηση του  εργαζόμενου, σκλάβου, που νιώθει ‘’ευλογημένος’’ που έχει δουλειά, ακόμα κι αν δεν έχει κανένα δικαίωμα. Το κεφάλαιο προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς από τον κόσμο της δουλειάς και τον χρειάζεται αφοπλισμένο, αδύναμο, διασπασμένο. Τον χρειάζεται  αποκομμένο από την ταξική πάλη και τις συλλογικές διαδικασίες, βορά στις επιδιώξεις τους, έρμαιο στην εκμετάλλευση και υποταγή.   

Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι  το αδιέξοδο που προτείνει το κεφάλαιο δεν είναι μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι σύμμαχο έχουν τον συνάδελφο, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους εργοδότες, τίποτα από τις εκλογικές αυταπάτες που σπέρνουν οι εκφραστές του συστήματος της βίας και της εκμετάλλευσης. Ταξικά, μαζικά, με αποφάσεις αγώνα στα σωματεία να διεκδικήσουν τη δουλειά, τη ζωή και τα εργατικά τους δικαιώματα.

Η Ταξική Πορεία δηλώνει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον εργαζόμενο Ευθύμη Καρκανιά και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 29/3, στη ΣΕΠΕ Καλλιθέας στις 11:15.   

Απαιτούμε:

Άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του Ευθύμη Καρκανιά

Άμεση επιστροφή στη δουλειά με αποζημίωση για όλο το διάστημα που βρίσκεται στο καθεστώς της εκδικητικής απόλυσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: