Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Με μικρή μαζικότητα η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας


Πολύ λίγοι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χθες 27/3 στο υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας που κήρυξαν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, αντιδρώντας στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία που ήδη ξεκίνησαν στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας κι όχι μόνο. Με το 30% περίπου των χειρουργικών αιθουσών κλειστών, λόγω έλλειψης αλλού γιατρών και αλλού νοσηλευτών, και με περισσότερους από 100.000 αρρώστους να περιμένουν στη λίστα ακόμα και χρόνια, είναι τουλάχιστον προκλητικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι σκοπός της είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το οποίο η ίδια δημιούργησε και το οποίο μία και μόνη λύση έχει: Να προσληφθούν εργαζόμενοι και να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.
Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο η πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει για άλλη μια φορά το λαό στην τύχη του. Είναι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στις δύο ομοσπονδίες, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν τους αγώνες που απαιτούνται ούτως ώστε να ανατραπεί αυτό το νέο μέτρο, που τσακίζει το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη. Από πέρσι που ψηφίστηκε ο νόμος Γκάγκα καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι κι αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά (ποιος άλλος αλήθεια έμεινε;). Κι όταν ξεκίνησαν τα πρώτα χειρουργεία τελευταία στιγμή καλούσαν σε κινητοποιήσεις -κάθε μέρα σε άλλο νοσοκομείο- που δεν είχαν κόσμο, όχι γιατί οι εργαζόμενοι συμφωνούν, αλλά γιατί κανείς δεν τους καλεί σε έναν αγώνα με προοπτική νίκης.

Μπορούμε να πετύχουμε νίκες ενάντια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που διαδέχονται το ένα το άλλο, αρκεί να οργανωθούμε και να παλέψουμε μαζικά. Ξεπερνώντας όσους καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία κι όσους βαφτίζουν νίκες τις ήττες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: