Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Λουκέτο στο εργοστάσιο της «Γιούλα»

Δουλειά για όλους! Δουλειά με δικαιώματα!

Η Ταξική Πορεία δηλώνει τη συμπαράστασή της στους 300 εργαζόμενους στην «ΒΑ-Ελληνική Υαλουργία» (πρώην «Γιούλα»), που πετιούνται στον δρόμο για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το μοναδικό εργοστάσιο υαλουργίας που είχε απομείνει στην Ελλάδα κλείνει μετά από 75 χρόνια λειτουργίας, και μάλιστα με αστραπιαίες διαδικασίες. Ο πορτογαλικός όμιλος «BA» εξαγόρασε το εργοστάσιο το 2017 από την οικογένεια Βουλγαράκη, με την υπόσχεση μιας «νέας αρχής». Η ΒΑ, παρά την αύξηση των πωλήσεών της, κατά 20 εκατομμύρια το 2022, επικαλούμενη το ενεργειακό κόστος, το κόστος πρώτων υλών αλλά και ζημία, αποφάσισε το άμεσο λουκέτο.

Η «νέα αρχή» έγινε πολύ γρήγορα τέλος, γιατί το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο διψούν για το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, με τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εργατών. Είναι το τρίτο εργοστάσιο που κλείνει τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αυτοί είναι οι «στρατηγικοί επενδυτές» που θα προσελκύσει η Ελλάδα, αυτοί είναι οι όροι με τους οποίους θα συνεχίσει διαλύεται περαιτέρω ο ήδη αποσαθρωμένος παραγωγικός ιστός της χώρας. Για την εξαρτημένη άρχουσα τάξη της χώρας, που στηρίζει στην υπηρέτηση των μεγάλων της αφεντικών την ύπαρξη και την αναπαραγωγή της ίδιας και της εξουσίας της, οι εργαζόμενοι, η δουλειά και η ζωή τους αποτελούν «βάρος». Και δεν διστάζει να τους πετάει στον δρόμο, όταν οι ανάγκες της το απαιτούν. Όπως δεν διστάζει να τους ξεζουμίζει σε κάθε χώρο και με κάθε τρόπο που της αποφέρει κέρδος. Κι ας βυθίζει τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση, χωρίς παραγωγική βάση, με «βαριά βιομηχανία» τον τουρισμό.

Τόσο η οικογένεια Βουλγαράκη, όσο κι η ΒΑ, συνεχίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα σε χώρες όπου μπορούν να βρουν όχι μόνο ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια, αλλά και καλύτερους όρους κερδοφορίας συνολικά. Οι κυβερνητικές δηλώσεις για «πολλές» και «καλές» δουλειές, που υποτίθεται πως θα έφερνε η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων με τους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, αποδεικνύονται φτηνή προπαγάνδα. Αυτό που θέλουν να επιβάλουν στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας είναι το μοντέλου του εργαζόμενου σκλάβου, βορά στις διαθέσεις της εργοδοσίας και αναλώσιμο εργαλείο στα χέρια της. Η δουλειά χωρίς δικαιώματα, η υποταγή, η δια βίου εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση μέχρι τα βαθιά γεράματα, δεν αποτελούν προοπτική για τον εργαζόμενο λαό, αλλά μόνιμο εργασιακό μεσαίωνα.

Πολλοί απ’ τους εργάτες δουλεύουν στην υαλουργία για πάνω από 20 χρόνια και με υψηλή εξειδίκευση. Γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εύρεση εργασίας. Όχι απλά η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου ήρθε χωρίς προειδοποίηση, αλλά για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η ΒΑ πρότεινε διπλή αποζημίωση στους εργάτες, αν υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση, με αποτέλεσμα όμως να χάνουν ακόμα και το επίδομα ανεργίας.

Για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται ότι το κεφάλαιο κι η αντεργατική του πολιτική δεν σταματά πουθενά, παρά μόνο εκεί που θα το σταματήσουν οι εργαζόμενοι με την πάλη τους. Με την οργάνωση και τη συγκρότηση αγώνα για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Για να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργατών.

  • Για την υπεράσπιση του δικαιώματος σε πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους!
  • Για δουλειά με δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: